Recept na moje milované americké lívance. Tyto lívance se pečou nasucho na nepřilnavé pánvi a získají tím nádherný zlatohnědý povrch. Možností s čím lívance podávat je tisíce, takže chutnají pokaždé jinak. Během chvilky se vám na talíři vytvoří pořádná hromada lívanců. U nás doma máme lívance každou neděli k snídani. Zatím u nás na plné čáře vyhrávají lívance s ovocnou omáčkou. Americké lívance jsou vysoké, se zlatohnědým hladkým povrchem a velice vláčné. Doma vás vyjdou na pár korun a uvidíte, že si je zamiluje celá rodina.

SurovinY

  • 200ml mléka
  • 150g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce M-L
  • Špetka soli

 

 

Příprava

 

Pomůcky: Nepřilnavá pánev nebo palačinkovač, Obracečka, 2 misky, Metlička

  1. Na přípravu těsta si připravte dvě misky. Do první misky dejte všechny suché suroviny: mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Do misky druhé dejte zase suroviny tekuté: mléko, vajíčko a rozpuštěné máslo (nesmí být vařící).
  2. Každou misku promíchejte metličkou. Poté teprve slijte do jedné misky.
  3. Tekuté i suché přísady promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky, ale zbytečně jí nepřemíchejte.
  4. Těsto na lívance nechte 10 minut odstát, pak je připraveno k použití.
  5. Na 1 lívanec budete potřebovat přibližně 1/4 hrnku směsi (60ml), ale záleží na vás jak velké lívance chcete.
  6. Pánev nebo palačinkovač zahřejte na střední teplotu. Před prvním lívancem můžete pánev potřít kouskem másla, ale je velice důležité aby se lívance smažily na sucho. Právě tak získáte krásný zlatý povrch jako mají americké lívance mít.
  7. Těsto nalijte doprostřed pánve. Není nutné ho roztírat, protože se během chvilky rozlije samo. Lívance mají být vysoké a takhle výšky dosáhnete.
  8. Lívance opečte z obou stran. Každá strana trvá okolo 2 minut. Můžete kousek nadzvednout a pokud je povrch zlatohnědý je čas lívanec otočit jinak pokračujte v opékání. Z druhé strany už nezezlátne celý povrch, někdy na něm zůstanou jen hnědé flíčky, ale to vůbec nevadí.

Podávejte s ovocnou omáčkou, zmrzlinou, šlehačkou nebo na ně dejte cokoliv máte rádi.

 

 

 

Skladování: v lednici

Tranlivost: 3-4 dny