Extrakt z anýzu je další z extraktů, který si doma můžete vyrobit. Dodá skvělou chuť cukroví, perníkům, koláčům nebo ho můžete přidat do alkoholických nebo nealkoholických koktejl. Chutná trochu jako hašlerka nebo lékořice. Extrakt z anýzu můžete také přidat do ústní vody pro osvěžení dechu. V receptech pak můžete místo anýzových semen použít právě tento extrakt. Jednou jsem dělala sušenky s cukrovou polevou a anýzovým extraktem, byli výborné a tak osvěžující. Anýz je další koření které v každé kuchyni najde svoje místo tak proč si z něj neudělat extrakt a nemít ho vždy po ruce?

Suroviny

  •  

    100ml vodky

  • 1 lžíce semen anýzu

 

  • Pomůcky: menší skleněná lahvička, hmoždíř nebo palička,  trychtýř (pro přelití vodky)

Příprava

  1. Na výrobu anýzového extraktu budou potřeba semena anýzu, ne celá hvězdice. Pro uvolnění vůně semena trochu podrťte. Můžete použít hmoždíř nebo třeba paličku na maso
  2. Rozdrcená semínka nasypte do menší skleněné láhve a zalijte vodkou
  3. Nechte na tmavém místě za občasného třepání 2-3 měsíce louhovat.
  4. Přeceďte přes síto nebo plátýnko a vraťte do lahvičky

 

Použití: Na 500g těsta použijte 1/2-1 lžičku anýzového extraktu. Dávkování se může měnit podle druhu těsta nebo jidla. Pokud si nejste jistí přidejte trochu extraktu a ochutnejte, pokračujte s přidáváním dokud nebudete s chutí spokojení.

 

Skladování: na tmavém místě při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok