Tentokrát zavítáme až na druhý konec světa- do Austrálie. Postupně se snažím ochutnat všechny kuchyně světa. Od každé země alespoň 1 hlavní jídlo, 1 pečivo a dezert. V australských receptech jsem objevila lamingtons, což je takový perník, který se celý nasákne čokoládovou polevou a posype kakaem. Dále pavlovu (ta je známá i u nás), tedy našlehaný bílek s moučkovým cukrem, který se pomalu suší v troubě. A nakonec Anzac cookies. Určitě je toho více, ale zatím jsem se rozhodla pro lamingtons a anzac cookies. Dnes se podíváme na anzac cookies😊.

Anzac cookies jsou sušenky z mouky, ovesných vloček, kokosu, zlatého sirupu a jedlé sody. Zlatý sirup znám, ale už dlouho jsem ho na nic nepotřebovala, takže jsem ho neměla. Tento sirup chutná skoro jako med, ale je vyrobený pouze z cukru a vody. Sirup jsem tedy nahradila medem, alespoň je to o něco zdravější.

Sušenky nám s Jardou moc chutnaly. Vlastně nám chutnaly dost a sotva stačily vychladnout. Příště budu dělat dvojnásobnou várku. Taky jsme se dohodli, že je udělám jako vánoční cukroví. Řekla bych, že budou mít delší trvanlivost anebo je upeču začátkem prosince a dám do mrazáku. Sušenky jsou sice o něco sladší, ale na zase moc. Připomínají mi nějaké cereální sušenky, které jsem si dříve kupovala ke snídani. Další skvělý recept objeven, snad budou všechny nové recepty takhle dobré:-).

 

Suroviny:

  • 65g másla
  • 40g medu
  • 8g/2 lžičky vody

Dále:

  • ¼ lžičky jedlé sody

Nakonec:

  • 75g hladké mouky
  • 100g krupicového nebo třtinového cukru
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 20g strouhaného kokosu

 

Postup:

Nejdříve dejte do malého hrnce máslo, med a vodu. Na nízkou teplotu zahřívejte do rozpuštění.

Až se vše rozpustí, odstavte a okamžitě vmíchejte ¼ lžičku jedlé sody. Promíchejte. Směs začne pěnit. Po minutě přidejte mouku, cukr, ovesné vločky a strouhaný kokos.

Vyválejte koule a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup, rozlijí se do stran. Koule nemačkejte, trouba se o všechno postará. Z této dávky jsem udělala 20 sušenek.

Pečte na 170 stupňů 10-12 minut. Sušenky budou vypadat docela měkké, ale po vychladnutí ještě ztuhnout.

Hodnocení:

Sušenky jsou sice trochu sladší, nicméně mi to u nich ani trochu nevadí. Chutí mi připomínají cereální kolečka od Emco nebo podobné sušenky, které jsem si dříve kupovala ke snídani. V sušenkách je cítit med, ovesné vločky, kokos a karamel. Příště zkusím použít hnědý cukr, jako byl u originálu, možná by byla chuť karamelu ještě výraznější. Skvělé sušenky, které potěší děti i dospělé😊.