Arašídové máslo si vyrábím už nějaký ten rok, tak jsem si říkala, že bych mohla kromě návodu zodpovědět nejčastější dotazy ohledně jeho výroby. Kdybyste odpověď na svůj dotaz nenašli, tak mi napište a já to sem přidám:-).
Kdybyste hledali nějakou inspiraci, kde máslo použít, tak tady na blogu je receptů víc než dost a pořád přibívají. Miluju ho a navíc je to i skvělý zdroj bílkovin.
Mimochodem stejně jako máslo arašídové můžete vyrobit i jiné- kešu, slunečnicové, mandlové apod. Másla se dají dělat z nepražených i pražených ořechů. Můžete i experimentovat mícháním různých druhů ořechů dohromady, přidáním semínek nebo různého koření. Na blogu mám recepty na různá ořechová i semínková másla, pomazánky alá nutella apod., tak můžete mrknout:-).
Jak si ho vyrobit?
Když se kouknete na složení arašídových másel z obchodu, často obsahují hned několik ingrediencí. Ve skutečnosti vám stačí pouze jedna a tou jsou arašídy. Nic jiného. Co mně překvapilo je, že do něj často přidávají cukr nebo jiné suroviny, které jsou tam úplně zbytečné.
Budete potřebovat:
- 500 g pražených arašídů
- Volitelné: Trochu kokosového oleje
TIP na kokosový olej: Extra panenský organický olej té nejvyšší kvality mám z www.pravebio.cz, dostala jsem slevový kód verpolackova10, tak ho kdyžtak můžete využít:-). Mám odtud i grass fed ghee, kokosový nektar, řepovou mouku, jo a taky mouku na výrobu FUFU (mouka z manioku). Víte, že dělám hodně zahraniční kuchyně a tady seženete suroviny, které jinde většinou nemají.
Postup
Máslo vyrábím z 500-1000 g arašídů. Menší množství můj mixer nezvládne. Během mixování je třeba arašídy míchat a u menšího množství se mi nedaří dosáhnout na arašídy pěchovátkem. Více než kilo bych raději nedávala. Pokud chcete dělat větší várku, je lepší udělat to postupně, než mixér přetížit či nedosáhnout správné konzistence.
Na dno většinou ještě přidám trošičku kvalitního kokosového oleje. Urychlí to celý proces a s máslem se mi pak lépe pracuje. Je to ale čistě volitelné. S pomocí cca ½-1lžíce kokosového oleje na 500 gramů arašídů dosáhnete nádherně hladkého krémového másla. Můžete začít bez oleje, mixujte a když to moc nepůjde nebo bude máslo pořád takové hrubé, tak během mixování trochu oleje přidejte.
Nasypte arašídy a začněte mixovat. Během mixování posouvám arašídy směrem dolů pomoví pěchovátka, které mixery na výrobu ořechových másel mají. Je to skvělá pomůcka a celý proces jde pak velice rychle.
Začnu na nízkou rychlost a ke konci dám vyšší, dokud nejsem spokojená s konzistencí.
Přeliju do čistých sklenic a uložím do lednice.
Koukám, že jsem to točila asi vícekrát, tak ještě tady:-):
Nejčastější dotazy a tipy:
- Mohu použít jakýkoliv mixér? Mám zprávy od několika lidí, že používají klasického robota a mixér. Také další, že se jim z mixeru začalo kouřit nebo se vypl, protože byl přehřátý. Já když jsem začínala s výrobou, zničila jsem ten svůj (dokonce dva mám dojem). Mixer neměl dostatečný výkon a ani to pěchovátko, které můžete vidět na videu z výroby. I když jsem pořád zastavovala a stírala arašídy ze stran, tak se přehřál. Není divu, trvalo to dost dlouho. V klasickém jsem ani za 10 minut neměla hotovo, tady je to na 3-5 minut.
Není to prosím žádná reklama:-). Tehdy jsem si vyhlédla ETA Vitalblend a stál mám dojem 7 tisíc (já jsem ho nakonec sehnala v Datartu v akci). Pamatuju si, jak jsem si na něj šetřila. Vyrobila jsem své první arašídové máslo a měla obrovskou radost. Ten můj tip se už mám dojem nevyrábí, mají novější model. Teď to bude asi 7 let co ho mám a co jsem tak koukala, začíná mi praskat ta nádoba u rukojeti. Má to sice být nerozbitná nádoba z nějaké tritanu, ale ten mixér za ty roky dostal takový zápřah, že jsem ani nečekala, že by tak dlouho vydržel:-D. Určitě si tedy až doslouží koupím stejnou značku, jen novější model. Možná půjde sehnat jen ta samotná nádoba mně teď napadlo? To by bylo skvělé, protože motoru nic není.
Jen pro porovnání: Má 28 000 otáček a 1600 Wattů. Už ale dost o mém mixeru. Raději jsem vám to sem všechno vypsala, protože přeci jen je to hlavní klíč k úspěchu a na sociálních sítí mi nejvíce dotazů chodí právě ohledně mixéru.
Klasický mixér má takovou úzkou nádobu, ten můj je takový širší. Možná i to hraje při výrobě roli. Raději to tu píšu, protože bych nerada, abyste si něco zničili. Je možné, že za ty roky už jsou mixéry silnější, tehdy to ale vážně nedopadlo dobře.
- Jaké arašídy použít? Za mě vyhrávají arašídy pražené. Nejčastěji kupuji v Lidlu za nějakých 49 korun 500 gramů. Z nepražených arašídů je máslo takové hořké, tohle je velice jemné. Určitě by šlo koupit klasické arašídy a upražit v troubě, ale vyrábím toho doma vážně hodně, tak si volím tenhle rychlý postup. Celá výroba mi zabere max. 3-5 minut.
Moje arašídy jsou slané, dám je proto do síta s většími oky a pořádně oklepu. Tím se zbavím přebytečné soli. Máslo pak není nijak přesolené, uvidíte😊.
- Dochucení: Kdo chce, může přidat hořké kakao, čokoládu, máslo osladit či jinak dochutit. Na internetu je plno nápadů nebo se můžete inspirovat ořechovými másly, které nabízí různé firmy. Já jsem takhle dělala třeba máslo s bílou čokoládou, kousky karamelu a zalité křupavou vrstvou čokolády.
Většinou máslo nechávám bez chuti. Používám ho do mnoha slaných i sladkých receptů, tak mi vyhovuje neochucené. Občas si ale nějakou tu verzi alá „nutella“ nebo něco takového udělám.
- Trvanlivost: Arašídové máslo můžete a nemusíte skladovat v lednici. Při pokojové teplotě vám ovšem nevydrží tak dlouho. V létě jsem ho brala na dovolenou u vody a vysoké teploty to zvládlo úplně v pohodě, jen bylo tekutější. Pokud ho děláte více, dejte ho do lednice nebo někam do chladu. V lednici vám vydrží 3 měsíce. Samozřejmě se nesmí nijak kontaminovat špinavou lžičkou nebo jiným. Já proto raději dělám více menších skleniček než jednu velkou.
- Kde použít? Dá se použít dá slané i sladké kuchyně. Hodně se používá v asijské kuchyně. Na blogu mám třeba recept na závitky s arašídovým dipem nebo okurkový salát s arašídovým dresinkem.
Dále do krémů, dezertů, na pečení (třeba do banánového chlebíčku), jako dip k ovoce, do smoothies, koktejlů, nice cream, smoothie bowls…je tolik možností.
Co miluju je pšeničná tortilla potřená arašídovým máslem, na to nasekaná čokoláda a kolečka banánu. Zaklopíte půlku tortillly. Můžete rovnou jíst nebo dát zprudka nasucho opéct z obou stran, pěkně dozlatova. Čokoláda se rozpustí a je to výborné.
K svačině si často dělám banán nakrájený na silnější kolečka, na to arašídové máslo a posypat pečenou granolou. Nebo půlku banánu napíchnu na špejli, potřu arašídovým máslem a obalím v musli či pečené granole. Vynikající svačinka.
Jak jsem psala, těch možností je tolik, že i když má arašídové máslo trvanlivost 3 měsíce, nikdy se toho nedožije:-D.
- Sklenice: Ideální jsou menší sklenice od jogurtu nebo jiné podobné. Já si je většinou kupuji na svetllahvi.cz (e-shop má drahou dovážku, ale mám to do Čelákovic kousek, tak si tam pro ně zajedu). Oproti supermarketu mají obrovský výběr sklenic, prodávají i po kusech a ceny jsou velice nízké. Nakupuju tam i lahve na sirupy, sklenice na zavařování, víčka apod. Sklenice co vidět na fotce stály kolem 4,50 a víčko asi 2,66Kč:-). Pokud kupujete jogurty ve skle tak tím lépe, budete mít sklenice úplně zadarmo.
- Konzistence: Buď můžete udělat úplně hladké krémové máslo, nebo ještě krémovější a o něco tekutější s přidáním té trošky kokosového olej nebo crunchy verzi- nechat v másle křupavé kousky arašídů.
- Kolik stojí? Kupuji nejčastěji 500 gramů arašídů za 49 Korun. Kilo mně tedy vyjde na 100 korun:-).
- Ochucení: Fantazii se nekladou meze. Skvělé je třeba přírodní vanilkové aroma nebo extrakt/ pasta, holandské kakao…
To je asi tak vše. Kdybyste měli ještě nějaký dotaz, napište😊.
ZAJÍMAVOST: Věděli jste, že z arašídového másla si můžete vyrobit rostlinné mléko? Vlastně jen pár lžic rozmixujete s vodou a rozmixujete. Za minutku máte lahodné mléko, navíc bez laktózy/veganské. Kdo chce, může ještě přidat něco na oslazení jako je agáve sirup, datle, cukr nebo přidat vanilkové aroma, to je taky moc dobré.
Tady jsem dělala takovou proteinovou verzi (pozor, má velice krátkou trvanlivost)