Recept na můj milovaný banánový chlebíček s vlašskými ořechy. Tenhle recept jsem už opakovala tolikrát, že už to ani nespočítám. Doma jsme měli zásobu vlašských ořechů a protože mám v lednici vždy dostatek banánů, byl moji častou volbou. Jednou mi došla vajíčka a z toho vznikla bezvaječná verze tohoto receptu. Jako náhradu za vejce používám chia semínka a jsem s nimi maximálně spokojená. Rozdíl opravdu není poznat. Těsto drží pohromadě tak jak má, ten rozdíl ani nepoznáte.

Jednou jsem chlebíček dala do dortové formy a udělala z něj dort na oslavu. Potřela jsem ho hořkou čokoládou a posypala oříšky. Někdy si na něj zase dávám arašídové máslo anebo si z těsta upeču muffiny. Uvidíme, co z tohohle receptu ještě vznikne😊 .

Doufám, že vám recept bude chutnat, tak jako chutnal mě i mé rodině.

Dobrou chuť

 

Suroviny

  • 270g banánů (zralejší=sladší)
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 150g třtinového cukru
  • 70g rostlinné máslo (použila jsem Alsan)
  • 50g vlašské ořechy
  • 1 lžíce mletých chia semínek s 3 lžícemi vody (=15g chia+45g vody)
  • 1 lžičky jedlé sody

 

Postup:

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Chia semínka nebo chia mouku smíchejte s vodou a promíchejte s banánem. Teď už můžete přidat i máslo a metličkou dobře promíchat.
  3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.

Na ořechy jsem použila nového pomocníka. Je to ruční chopper. Má ruční pohon, takže vám nezvedne účet za elektřinu ani o halíř. Stačí do něj ořechy dát a několikrát zatáhnout. O Vánocích mi ušetřil dost času a teď také.

 

  1. Směs na banánový chlebíček nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud je ze silikonu, vymazávaní přeskočte.
  2. Pečte na 175 stupňů 60 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá můžete chlebíček vytáhnout.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny