Sladký banánový chlebíček se stal v poslední době mým favoritem. Přemýšlela jsem co udělat z vlašských ořechů, kterých jsme nasbíraly více než dost a tak jsem sáhla po tomhle receptu. Banány mám moc ráda ať už jsou syrové nebo se přidají do palačinek či jiných dezertů. Kombinace banánů a vlašských ořechů chutná fantasticky. Nejlépe chutná ještě teplý, když jsou všechny chutě ještě intenzivnější. No a potřený nutelou nebo arašídovým máslem taky není k zahození😊. Nejlepší na banánovém chlebíčku je jeho šťavnatost za kterou můžou banány. Jiné chlebíčky jsou často dost suché a já dávám přednost těm vláčnějším. Ochutnejte, uvidíte sami😊

Suroviny

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 200g hladké špaldové mouky (nebo normální)
  • 150g třtinového cukru (nebo bílého)
  • 70g másla nebo hery
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

Pomůcky: forma na srnčí hřbet nebo jiná podobná

Příprava

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte.
  3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.
  4. Směs na banánový chlebíček nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud je ze silikonu, vymazávaní přeskočte.
  5. Pečte na 175 stupňů 60 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá můžete chlebíček vytáhnout.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny