Vafle z batát? Sladké brambory se jim neříká pro nic za nic. Jsou opravdu sladké a proto se hodí pro použití do sladkých jídel. Vafle děláme každý víkend, hlavně v neděli. Snažím se dělat po každé jiný druh, ale naštěstí je možností tolik, že mi asi nikdy nedojdou. Už jsem dělala batátové brownies, proč tedy neudělat i vafle? Stačí brambory uvařit a rozmačkat na kaši. Právě kaši z batát pak můžete použít do dalších receptů jako jsou lívance nebo brownies. Se syrovými bramborami by to nešlo, vždy je nutné je uvařit.

Jsou v nich také ovesné vločky, vafle tedy budou mít vysoký obsah vlákniny. Obsahují méně mouky než běžné vafle a to díky batátovému pyré a vajíčkům.

Teď už jen zbývá vymyslet s čím budete vafle podávat. Bude to rozteklá hořká čokoláda, čokoládová avokádová omáčka, zmrzlina nebo šlehačka?

 

Budete potřebovat:

  • 210g vařených batát
  • 150g mléka
  • 70g hladké mouky
  • 50g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (10g)
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • Špetka mořské soli

 

Batáty neloupejte. Dejte je celé do studené vody a přiveďte k varu. Stačí střední teplota, aby nepřetekla voda. Vařte doměkka cca 50-60 minut (záleží na velikosti). Použijete párátko nebo špejli. Musí být měkká až do středu.

Uvařené batáty sceďte, nechte vychladnout a oloupejte. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory udělejte z brambor pyré.

Ovesné vločky nasypte do mixéru a udělejte z nich mouku (trvá to 1-2 minuty).

Přidejte batátové pyré, mléko, vejce, kypřicí prášek, skořici i sůl a hladkou mouku. Krátce mixujte do spojení všech surovin.

Směs přelijte zpátky do mísy a můžete dát rozehřát vaflovač. Poprvé ho vždy raději vymažu aby se vafle nepřichytily. Raději ho vymažte oleje nebo máslem a to horní i dolní část.

Naběračkou rozlijte těsto do vaflovače, zaklopte a pečte 4-6 minut (až půjde víko zvednout a vafle se odlepí jsou hotové).

Pokračujte se zbytkem těsta do spotřebování.

 

Podávejte samotné, s moučkovým cukrem, čokoládovou omáčkou, zmrzlinou nebo ovocem

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3  dny

 

Další recepty ze sladkých brambor:

 

Chipsy z batát

 

Pečené batáty plněné mexickou směsí

Večeře, která je skoro bez práce. Pečené batáty plněné kukuřicí, fazolemi, paprikou, sýrem a dresinkem. Dresink je ze zakysané smetany a ve spojení se sladkými bramborami chutná prostě fantasticky!

Batátové vafle

Vafle jsou jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Nejraději mám právě vafle batátové. Ještě lépe chutnají s čokoládovou omáčkou z avokáda, kakaa a mléka.

Batátové hranolky

Hranolky ze sladkých brambor. Stejně jako chipsy budete na přípravu těchto hranolek potřebovat troubu. Snížíte tím množství použitého oleje a vytvoříte tak zdravou a chutnou přílohu. Samotné s jogurtem nebo zakysankou či jako příloha jídlu.

Zapečené batáty

Tak trochu jiné francouzské brambory. Zapečené batáty se zeleninou, vajíčkem a jarní cibulkou. Dají se připravit pokaždé trochu jinak. Vylepšit je můžete pečeným masem, šunkou, sýrem, dresinkem…

Brownies ze sladkých brambor

Skvělé brownies z rozmačkaných batát. Tyto brownies jsou vláčné a určitě si je hned zamilujete. Brownies mají být jakoby nedopečené, nikoliv suché. Když do nich přidáte batáty, budou chutnat přesně tak, jak správné brownies chutnat mají.

Salát z pečených sladkých brambor

Tento salát nejen nádherně vypadá, ale také výborně chutná. Barvičky na talíři jsou pastvou pr