Cena bezlepkového vánočního cukroví v obchodě je tak šílená, že bych si ho nikdy nekoupila. Bezlepkovou dietu sice nemám, ale ráda si doma bezlepkové cukroví nebo jiné recepty udělám, protože jsou takové lehčí a hlavně mi chutnají. V receptech na cukroví bez lepku často najdete různé kupované bezlepkové směsi anebo obsahují xantanovou gumu či jiná pojidla. Tento recept na linecké je ale úplně prostý. Najdete v něm jen běžné suroviny na linecké cukroví a rýžovou mouku. Mimochodem kdybyste chtěli ještě více ušetřit najdete na těchto stránkách recept na rýžovou mouku, kterou si můžete doma velice snadno vyrobit. Linecké potírám marmeládou a zdobím moučkovým cukrem. Někdy ho ale také poliji čokoládou nebo ozdobím bílkovou polevou. Tak či tak chutná vždy skvěle. Ať vám cukroví chutná a hlavně ať prožijete nádherné Vánoce😊

Suroviny

  • 110g rýžové mouky- hladké*
  • 70g hery nebo másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Půlka vanilkového cukru
  • džem nebo marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na posypání

*musí to být rýžová mouka, ne krupice. Občas je to u sebe a dají se splést.

Příprava

  1. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
  2. Přidejte zbytek surovin a vypracujte z nich ručně nebo v robotu těsto.
  3. Těsto zabalte a dejte na 2 hodiny nebo i přes noc do lednice odležet.
  4. Vál posypte rýžovou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte podle potřeby. Někdo dělá linecké vyšší někdo tenoučké. Doporučuji ale o něco vyšší, protože tenké linecké se snadno zlomí.
  5. Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Každý to dělá jinak😊
  6. Sušenky podeberte nožem, aby se nezdeformovaly a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  7. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 7-10 minut (střední rošt)
  8. Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džem a slepte. Ještě je můžete pocukrovat.

Skladování: v chladu