Dopřejte si výborné Mac and cheese těstoviny s použitím rostlinných produktů a navíc i bez lepku. Klasické Mac and cheese obsahují mléko a sýr, jde to ale i bez použití těchto surovin. Recept jsem upravila tak, aby byl vhodný pro vegany a celiaky. Samotnou mě překvapilo, jak dobře dopadl výsledek. Ochutnala jsem normální verzi se sýrem i tu veganskou. Teď se nemůžu rozhodnout co mi chutnalo víc.

Sýrové chuti jsem docílila použitím nutričních kvasnic, které mají dost podobnou chuť. Hledáte rychlou, levnou večeři? Vyzkoušejte veganské Mac and cheese. Budete se olizovat až za ušima :-D. Dělala jsem je k večeři s tím, že si je dáme ještě další den k obědu. Nakonec jsme to snědli všechno 😊.

 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

 

Budete potřebovat:

  • 500g bezlepkových kolínek nebo jiných těstovin (doporučuji kukuřičné)
  • 500ml sójového mléka – neochucené
  • 20g nutričních kvasnic
  • 2 a 1/2 lžíce rýžové mouky hladké
  • 2 lžíce rostlinného másla (používám zn. Alsan)
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky mleté kurkumy

 

 

Příprava:

Jako první si dejte vařit těstoviny podle návodu. Mají to být kolínka, ale použít se dějí i vřetýnka nebo špagety. Než se těstoviny uvaří, bude omáčka hotová.

V malém rendlíku dejte rozpustit rostlinné máslo. Přidejte sójové mléko, nutriční kvasnice, sůl, kurkumu a také rýžovou mouku. Stále míchejte metličkou do zhoustnutí omáčky. Vařte 5-8 minut za stálého míchání na střední teplotu.

Kolínka sceďte, propláchněte vodou, aby nelepily a ve velké míse smíchejte s omáčkou.

Večeře je hotová. Na ozdobu se hodí něco zeleného: petrželka apod.

 

Skladování: v lednici. Těstoviny a omáčku skladujte odděleně. Pro ohřátí dejte kolínka do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 2-3 minuty stát. Přeceďte, přidejte ohřátou omáčku a můžete podávat.

Trvanlivost: 3 dny