Profiterolky jsou malé kuličky z odpalovaného těsta. V tomto případě bezlepkového. Mám kamarádku s bezlepkovou dietou a vždycky je mi líto když říká co všechno kvůli bezlepkové dietě nesmí. Proto vždy se vždy snažím vytvořit ze svých receptů i recepty bezlepkové aby si na nich mohl pochutnat opravdu každý. Odpalované těsto a zákusky z něj jako jsou větrníky, věnečky nebo profiterolky jsou tak dalším jídlem, které si ani na bezlepkové dietě nemusíte odpírat. Tyto malé kuličky jsou opravdové dobrota. Po upečení se rozříznou a naplní vanilkovou zmrzlinou. Klidně ale použijte jinou příchuť kterou máte rádi. Když je ještě nakonec polijete topingem nebo čokoládovou polevou bude to dokonalé. Nebojte se upéct větší várku. Profiterolky plněné zmrzlinou můžete uložit do mrazáku a mít tak po celé léto po ruce. Před podáváním jen necháte zmrzlé profiterolky chvilku povolit. Je to vlastně zmrzlina a zákusek v jednom kousnutí.

Suroviny

  • 125ml vody
  • 80g kukuřičné mouky hladké
  • 40g hery nebo másla
  • 2 vejce M-L
  • 1 lžičky vanilkového pudingu/kukuřičného škrobu*
  • 1/2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

 

Na plnění:

  • Vanilková zmrzlina (nebo jiná příchuť)

Volitelné: toping nebo čokoládová poleva na polití

Příprava

  1. Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
  2. Přidejte kukuřičnou mouku a promíchejte
  3. Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
  4. Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
  5. Sáčkem s ustřiženým rohem stříkejte malé hromádky asi 2 cm vysoké. Případné špičky na vrcholkách zahlaďte navlhčeným prstem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5 minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova cca 10 minut Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
  7. Po vychladnutí rozřízněte a naplňte vanilkovou zmrzlinou (nebo jinou příchutí). Možná budete muset zmrzlinu nechat trochu povolit aby se sní lépe pracovalo. Pokud máte profiterolek hodně ukládejte v průběhu ty naplněné do mrazáku aby se neroztekly.
  8. Naplněné profiterolky rozložte na talíř nebo tác a nechte zmrznout. Poté je přendejte do sáčku nebo dózy. Takto zmražené profiterolky se nebudou lepit k sobě a usnadní vám vyndavání.

Podávání:

Z mrazáku vytáhněte kolik chcete profiterolek, dejte do misky nebo na talířek a nechte asi tak 5 minut povolit. Na ozdobu můžete použít čokoládovou polevu nebo toping či šlehačku.

 

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě skladujte jen nenaplněné (a v uzavřené nádobě jinak ztvrdnou)

Trvanlivost: upečeně nenaplněné cca 1 týden, v mrazáku: naplněné i nenaplněné 2-3 měsíce