Linecké sušenky a bez vajec? Ne opravdu vás nešálí zrak. Dneska mám pro vás recept na tradiční linecké cukroví, ale tentokrát bez vajíček. Ne každý vajíčka může, ale když vajíčka vynecháte sušenky se rozpadnout. Ještě že jsou tu má milovaná chia semínka, která se i když se to na první pohled vůbec nezdá podobají vajíčkům. Po jejich namletí a smíchání s vodou získáte gel, který se chová stejně jako vajíčko. Stačilo tedy použít chia semínka a výsledkem jsou stejně dobré linecké sušenky jako ty s vajíčkem. Jsou jen o něco tmavší kvůli semínkům, ale to už je jen detail a na chuti to nic nemění. Chia semínka se už dnes dají sehnat velice levně a tak mnohdy vyjdou levněji než vajíčka. Ochutnejte je a napište mi do komentáře jak vám tyto bezvaječné sušenky chutnaly. Nebo mi napište jaké sušenky bez vajíček byste chtěli a já si je dám na seznam  😊 

SurovinY

  • 210g hladké mouky
  • 140g rostlinné máslo (Alsan nebo jiná značka)*
  • 70g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 20g chia semínek (2 a ½ lžíce)
  • 4 lžíce vody
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • +marmeláda nebo náplň na slepení

*seženete v prodejně se zdravou výživou, ale také v Globusu

 

Pomůcky: váleček, pečící papír, vykrajovátka

 

Příprava

  1. Chia semínka rozmixujte na prášek. Ideální je si připravit větší množství, které využijete do dalších receptů, protože je to na mixování dost málo. Chia semínka jsou skvělou náhradou vajec, takže tu na ně narazíte ještě mnohokrát. Sušenky díky nim nebudou suché, ale hlavně budou držet pohromadě díky gelu, které semínka vytvoří
  2. Mouku, prosátý cukr, změklé máslo, citrónovou šťávu a vanilkový cukr dejte do mísy.
  3. Mletá chia semínka smíchejte s vodou, promíchejte a ihned přidejte do mísy k ostatním surovinám. Vše dobře promíchejte a když už těsto tolik nelepí propracujte i rukama. Nebo hned od začátku můžete použít robota.
  4. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc odležet v lednici. Chia semínka pěkně nabobtnají a celé těsto pěkně spojí.
  5. Druhý den těsto vyválejte na pomoučněném vále. Sušenky nedělejte moc tenké, aby se nelámaly. Vykrájejte kolečka nebo jiné tvary a přendejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pro klasické linecké nezapomeňte polovině sušenek udělat dírku. Doma jsme to vždycky dělaly kovovým náprstkem, teď používám kovové brčko od Jardy.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů na středním roštu 6-7 minut. Hned jak uvidíte první známky tmavnutí okrajů vyndejte. To je přesně ta správná chvíle na vytažení.
  7. Opakujte postup do spotřebování celého těsta.
  8. Sušenky po vychladnutí namažte džemem nebo náplní a slepte dohromady.

 

Skladování: v chladu (spíž nebo jiné chladné místo). Balkón se mi moc neosvědčil kvůli vlhkosti, která se dostane i do krabiček. V lednici sušenky nebudou měknout, jsou výborné hned první den, ale pro změknutí potřebují být nějakou dobu při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (možná i déle)