Upečte si výborný srnčí hřbet plný rozinek a kandovaného ovoce. Chutná jako biskupský chlebíček, ale tvar má jako srnčí hřbet.
Suroviny
- 150g cukr moučka
- 125g polohrubá mouka
- 125 ml mléka
- 125ml oleje
- 100g kandovaného ovoce
- 100g rozinek
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
+tuk a mouka na vymazání formy (u silikonové formy není nutné)
Na polevu:
- 150g čokolády nebo čokoládové polevy
Pomůcky: metlička nebo elektrický šlehač, forma na srnčí hřbet, stěrka
Příprava
- Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a bílky do nádoby na vyšlehání
- Žloutky utřete s cukrem do pěny
- Přilijte k nim olej a mléko a metličkou dobře promíchejte
- Mouku smíchanou s práškem do pečiva, kadované ovoce a rozinky přidejte do mísy k tekutým ingrediencím
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Opatrně vmíchejte do těsta pomocí stěrky, aby těsto zůstalo krásně nadýchané
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané fomy. V případě silikonové formy to není nutné
- Troubu předehřejte na 180 stupňů cca 45 minut (průběžně kontrolujte). Hotový hřbet zanechá špejli po vytažení čistou.
- Upečený hřbet nechte ve formě 10 minut vychladnout. Bude se snadněji vyklápět a neměl by tolik praskat
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (cca 30 sekund) nebo rozpusťte polevu dle návodu na obalu
TIP: pro mramorovou variantu můžete půlku těsta obarvit kakaem