Italská kuchyně je velice snadná a to platí i pro přípravu boloňských špaget. Kupované omáčky se s ní opravdu nemohou rovnat protože doma uvařená boloňská omáčka je chuťově naprosto jedinečná a dokonalá. Budete potřebovat hodně pasírovaných rajčat, mletého hovězího masa, mrkev, petržel a pár dalších surovin. Delším vařením omáčku zredukujete a tím zesílíte a propojíte všechny chutě. Navíc není potřeba mouky nebo škrobu k zahuštění, protože omáčku zahustí sama zelenina. Na závěr špagety s omáčkou posypte bohatou vrstvou sýra bez kterého si boloňské špagety ani nedokážu představit a můžete podávat. Dobrou chuť!

Suroviny

  • 800g pasírovaných rajčat (používám ty v plechovce, protože krabicové jsou často dost kyselé)
  • 600g mletého hovězího masa*
  • 1000g špaget (2 balení)
  • 40g cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 celá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední cibule
  • 1 malá kořenová petržel (30-50g)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 3 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • +Strouhaný sýr na posypání

*použít můžete i mleté vepřové nebo mix. vepřového masa s hovězím. Ne každý má hovězí rád a všechny tyto varianty chutnají skvěle.

Příprava

  1. Cibuli, mrkev a petržel oloupejte. Nakrájejte na opravdu malé kostičky.
  2. Česnek oloupejte a utřete
  3. Na pánev přidejte lžíci oleje a zahřejte.
  4. Kostičky cibule, mrkve a petržele dejte na pánev a za častého míchání smažte 5 minut.
  5. Přidejte maso a česnek a za stálého míchání vařte dalších 5 minut.
  6. Nyní je čas přidat pasírovaná rajčata, bazalku, oregano, bobkové listy a čerstvá rajčata.
  7. Promíchejte a nechte pod pokličkou dusit po dobu 50 minut na střední teplotu. Občas zamíchejte aby se omáčka nepřipálila. Omáčka se tak dlouho vaří aby se chutě propojily a také aby se zredukovaním tekutiny zahustila. Chutě se ještě lépe propojí když jí necháte po uvaření přes noc odležet.
  8. Špagety uvařte podle návodu v osolené vodě.
  9. Omáčku nalijte na špagety a postrouhejte sýrem.

Poznámka: Vím, že se do boloňské omáčky používá červené víno, ale tento recept je trochu jiný. Ani já ani přítel víno nepijeme a proto jsem vytvořila recept na boloňskou omáčku bez vína. Dříve jsem víno používala, ale zbytek skončil v koši. Takto zabráním zbytečnému vyhazování vína a ještě za něj ušetřím. Chutnala jsem obě omáčky a přišlo mi to chuťově stejně dobré tak snad se na mě za to nebudete zlobit 🙂

TIP: Ten kdo má rád omáčku smíchanou se špagetami může před podáváním v hrnci požadované množství špaget a omáčky smíchat. Pak teprve nandejte na talíř a postrouhejte sýrem. Výhoda je, že už pak nemusíte špagety na talíři promíchávat s omáčkou a můžete rovnou jíst. Nedělejte to ale dej dopředu. Špagety se pak dost slepí.