Bombajské brambory jsou brambory obalené ve směsi indického koření a rajčat. Mohou se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Já jsem je použila jako přílohu ke kuřeti Tandori, na které vám dolu přidám odkaz. Když seženete čerstvý koriandr budou chutnat ještě lépe a také bude lépe vypadat.

SurovinY

  • 500g brambor
  • 6 lžic pasírovaných rajčat (používám ty z konzervy)
  • 1 lžíce pokrájeného čerstvého koriandru (lze vynechat)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje nebo ghí
  • ½ lžíce čerstvé petrželky – pokrájené nadrobno
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky garam masaly (recept na domácí koření garam masala: zde)
  • ½ lžičky soli
  • ¼+1/8 lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky mletých hořčičných semínek*

*můžete použít hořčičný prášek, který seženete v asijských potravinách nebo rozmixovat žluté hořčičné semínko. Pokud nemáte ani jedno tak ho můžete bez problému vynechat.

 

Příprava

  1. Brambory oloupejte a rozkrojte na půl. Uvařte doměkka, ale zase je nepřevařte, aby ještě vydržely míchání. Ideální je typ A nebo B, ty se po uvaření tolik nerozpadají.
  2. Uvařené brambory nakrájejte na 2,5 centimetru velké kostky (přibližně)
  3. Na pánvi dejte rozehřát lžíci oleje nebo ghí, přidejte všechno koření a asi tak minutu za stálého míchání opečte. Koření se nádherně rozvoní, jen ho nesmíte připálit (raději mějte sporák jen na střední teplotu).
  4. Přidejte rajčata, utřený česnek, sůl, cukr, pokrájenou petrželku i koriandr a dobře promíchejte.
  5. Nakonec můžete přidat brambory. Teď už jen stačí vše promíchat tak, aby se brambory směsí obalily a je hotovo.

Podávejte jako přílohu nebo samotné jídlo.

 

Ještě počkejte, nezapomeňte navštívit tyto stránky:

Recept na domácí koření garam masala (levnější než kupované): https://www.zijemehomemade.cz/koreni-garam-masala/

Recept na vynikající grilované kuře Tandori: https://www.zijemehomemade.cz/kure-tandori/

Recept na domácí ghí dělané v troUBĚ (tedy žádné míchání): https://www.zijemehomemade.cz/ghi-z-trouby/