Na bramboračku jsem se vždycky těšila, když jsme jezdily k babičkám. Obě babičky už měli svůj recept tak vychytaný, takže polévka chutnala pokaždé fantasticky. Doma jsem se už dlouho na bramboračku chystala ale dlouho se nám nepovedlo nasbírat nějaké houby. Byly jsme v Klánovicích a kde nic tu nic a tak to pokračovalo snad v celém středočeském kraji. Občas mi přišlo, že před námi ty houby snad utíkají, protože nasbírat jen pár hub za několik let mi přijde nepravděpodobné. Dřív to ale tak strašné nebylo, stačilo jít jen na kraj lesa a už jsme zbytek cesty lezly po kolenou.

Minulý rok jsme se ale při zpáteční cestě z hor zastavily v lese podívat se jak to tak vypadá a konečně po tolika letech jsme se dočkaly. Domů jsme si vezly 2 plné batohy a jeden kufr (nic jiného jsme po ruce neměly). Dostaly jsme se asi 500 metrů od auta ale i to stačilo na to abychom při cestě k autu měli k plným batohům i plnou náruč hub. Pak se stalo ještě něco. U auta se  objevil takový kouzelný dědeček a dal nám celý košík hub které nasbíral. Prý houby jen rád sbírá ale nerad je jí tak ať si to vezmeme 😊 Byly to samé krásné a velké hřiby. Prostě nádhera. Nakonec jsme tedy vezli domů tolik hub, že jsme je po usušení rozdělily mezi celou rodinu. Konečně jsme se dočkaly hub v množství o jakém se nám nikdy ani nezdálo a výborné bramboračky k tomu. Houby jsou skvělý relax a uznejte, že má člověk hned lepší náladu když něco najde a veze si domu svůj úlovek 😊. Tady je recept na poctivou domácí bramboračku na které si pochutnají nejen houbaři:

SurovinY

  • 1500ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 500g brambor
  • 100g celeru
  • 40g hladké mouky
  • 30-40g sušených hub
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu

 

Příprava

Cibulku nakrájejte na kostičky a celer s bramborami na kostky. Mrkev nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte máslo, nasypte do něj zeleninu a spolu s cukrem za stálého míchání zkaramelizujte. Zelenina se pěkně opeče a ztmavne a to je přesně to co potřebujeme.

Zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknout (asi 15 minut). Spolu s vývarem přidejte do polévky i utřený česnek a sušené houby. Použila jsem sušené hříbky. Někdo sušeného houby předem namáčí do teplé vody, ale já je dávám rovnou do polévky. Použít můžete i čerstvé houby, těch dejte samozřejmě víc.

Když jsou brambory měkké přidejte do polévky majoránku, sůl, pepř a kmín