Levná večeře na které si opravdu pochutnáte. Já jsem poprvé knedlíky plněné uzeným ochutnala od Family frost. Teď už se prodávají skoro v každém obchodě, ale já si je raději udělám doma. Domácí jsou levnější a také nebudou knedlíky samé těsto s minimem náplně. Na náplň jsem použila karamelizovanou cibulku a uzené maso. Cibulka dodá knedlíkům příjemnou sladkou chuť a budou tak dobré i samotné. Když si ale budete chtít opravdu pošmáknout udělejte si k nim domácí dušené zelí. Když jsem je dělala naposledy použila jsem uzené z domácí udírny co udila přítelova maminka. To byla opravdová pecka! Už se těším až zase bude udit, protože to domácí uzené je opravdu skvělé.

SurovinY

25-35 knedlíků:

  • 800g brambory (ideálně typu C)
  • 200-320g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

 

Náplň:

  • 350g uzeného masa
  • 200g cibule =1 velká nebo 2 menší
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

 

Náplň:

 

  1. Cibuli nakrájejte na měsíčky
  2. Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  3. Přidejte vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí
  4. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  5. Sundejte ze sporáku a vmíchejte uzené maso nakrájené na malé kostičky.Tím je náplň hotová. Můžete jí ještě trochu přisolit, počítejte ale ještě se solí v knedlících a zelí.

 

Knedlíky:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí oloupejte a nastrouhejte na struhadle nebo jako já jen rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  2. Do mísy k bramborám dejte vajíčko, sůl a 200 gramů hrubé mouky. Každé brambory jsou jiné a tak se může množství mouky dost lišit. Těsto nemá být lepivé, tedy trochu lepit může (bude se podsypávat), ale jen trochu. Většinou používám 300-320 gramů mouky, pak je těsto ideální. Těsto dobře propracujte a můžete začít plnit.
  3. Z těsta odeberte kousek a na hrubou moukou posypaném vále vyválejte z těsta čtverec. Vyválejte ho dostatečně velké, aby se vám do něj vešla náplň a šel dobře zabalit. Těsto si dělím na 35 kousků, protože mám raději menší knedlíky. Všechny si na najednou vyválím na moukou posypané kuchyňské desce (aby se nepřilepily) a pak je naplním. Když vidím kolik jich je můžu náplň rovnoměrně rozdělit. Pokud děláte knedlíky po jednom dejte tolik náplně, kolik se do knedlíku vejde, aby šel zabalit no a pokud zbyde nechte jí na ozdobu.
  4. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě doměkka 10-15 minut. Na začátku se možná přilepí ke dnu tak je vařečkou odlepte.

Podávejte samotné, ozdobené smaženou nebo karamelizovanou cibulkou anebo se zelím. Většinou to kombinuji a udělám k nim dušené kysané zelí a ještě karamelizovanou cibulku.