Brambory grenaille se staly mou novou nejoblíbenější přílohou. Nevím, jak mi mohly tak dlouho unikat, ale stalo se. Tuhle zajímavou přílohu jsem objevila v jedné restauraci, kam mě vzal Jarda. Oba jsme si dali steak a k tomu byly právě tyhle brambory. Přesně proto si občas ráda zajdu do restaurace, člověk si tam rozšíří obzory a má inspiraci, co si doma udělat:-).

Brambory grenaille známé i pod názvem zámecké brambory se často používají jako příloha ke steakům.

Já jsem si k nim udělala medailonky z vepřové panenky s pepřovou omáčkou. Bylo to vynikající! Zjistila jsem, že se dají udělat i jako samostatné jídlo. Když je lednice prázdná, chcete se rychle najíst, nevíte, co uvařit…přímo ideální. Stačí mít koupené malé brambory (pro jistotu mám vždycky jedno balení v lednici😊). K tomu nějaký dobrý dresink a skvělý oběd nebo večeře je na světě.

 

Jaké brambory budete potřebovat?

Na brambory grenaille se používají malé brambory – 28-40mm. Kupuji je například v Tescu. Tentokrát jsem použila brambory z naší zahrádky. V obchodech se dají koupit brambory přímo s tímto názvem anebo si ve volně prodejných bramborách vyberete jen ty malé.

 

Budete potřebovat

  • 1kg malých brambor
  • 2 lžíce oleje (používám olivový nebo slunečnicový)
  • 1 lžička mořské soli
  • Mletý černý pepř

Slevový kód VERONIKA15 na všechno koření i další produkty z www.korenikralu.cz

 

Brambory omyjte a nechte oschnout na utěrce.

Nakrájejte je na půl.

Přidejte olej, sůl, pepř a promíchejte.

Brambory položte na plech slupkou dolů. V půlce otočte a pečte dozlatova. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů.

Doba pečení: Mé troubě pečení poslední dobou nějak dlouho trvá. Brambory jsem pekla 30 minut z každé strany, přitom na tak malé brambory je to hodně. Pečte je 15 minut, otočte a pečte dalších 15. Jednu bramboru vyndejte, zkuste rozříznout a uvidíte. Když je brambora uvnitř měkká, stačí už jen brambory upéct pěkně dozlatova.

Grenaille jsou vynikající jen tak jako samostatné jídlo. Já jsem si k obědu udělala talíř grenaille brambůrek a k tomu dala dresink se zakysané smetany (jen zakysanka, sůl, pepř a někdy dávám i chilli). Do dresinku jsem vymáčkla šťávu ze dvou dílků citronu. Nečekal jsem, že to s citronem bude tam dobré. Moc jsem si pochutnala. Na jídlo jsem použila můj nový talíř (Bonami), uprostřed má misku a tak je na takové recepty ideální. Minule jsem v něm zase dělala čokoládové fondue:-).

 

Dresink

  • 100g zakysané smetany
  • Sůl, pepř podle chuti
  • ¼ lžičky jalapěno prášku Chilli doctor 

 

Vše smíchejte.

 

Poznámky:

  • Brambory smíchejte se solí a ihned dejte ne plech. Když je necháte dlouho v misce se solí, pustí vodu.
  • Krájejte je na půl a ne podélně, vypadá to lépe😊.