Tentokrát mám pro vás recept na Café au lait. Jak už název trochu napovídá, tato káva pochází z Francie.

 

Jaký je rozdíl mezi Caffe Latte, Latte Macchiato a Caffe au lait?

Caffe Latte a Latte Macchiato je vlastně to samé. Rozdíl je jen v tom, že se Caffe Latte smíchá s napěněným mlékem a na kafi zůstane jen asi 1 cm pěny. U Latte Macchiato se káva vrství – espresso se pomalu nalévá do mléčné pěny. Tím vytvoříte 3 vrstvy– dole bude mléko, pak káva, a nakonec hodně mléčné pěny. V případě Latte Macchiata by mléčná pěna měla tvořit 1/3 nápoje (to je hodně pěny).

Caffe au lait  – V překladu to neznamená nic jiného, než káva s mlékem. Tuto kávu dostanete v kavárnách s pěnou i bez pěny. Ve Francii je většinou bez pěny, V Americe a různě po světě ho zase najdete s pěnou. Osobně mám radši kávu s pěnou, proto jsem i tuto kávu udělala z mléčné pěny. Pokud se vám nechce s mléčnou pěnou připravovat, je to úplně v pořádku.

Káva se připravuje z 1 dílu mléka a 1 dílu kávy (to je více kávy, než u výše zmíněných káv).

 

 

Budete potřebovat

Na 1 větší kávu nebo 2 menší:

  • 100ml kávy
  • 100ml mléčné pěny nebo ohřátého mléka

 

Káva:

Doma žádnou francouzskou kávu nemám. Podle mě záleží jen na vás, jakou kávu použijete. Já sem použila kávu Congo Coopade Kivu z www.kopiluwak.eu. Hlavní je, aby vám ta káva chutnala😊.

Ráda střídám různé druhy káv, příště zase vyzkouším jinou kávu.

 

Aeropress:

Tato káva se většinou připravuje ve French pressu, ale ten já nemám. Mám Aeropress a to je hodně podobné. S Aeropressem jsem velmi spokojená, mám model Aeropress Go (Cestovní kávovar) z www.kopiluwak.eu, tedy ze stejného obchodu, jako kávu.

 

Příprava:

Kávu jsem namlela na střední hrubost. Vždy je lepší kávu namlít až před přípravou. Pokud máte mlýnek, nemelte všechnu kávu najednou, namelte si jen tolik kávy, kolik hned spotřebujete.

 

Tuto kávu jsem připravila v Aeropressu. Vy samozřejmě můžete použít jiný způsob přípravy.

 

Použila jsem:

  • 16g středně mleté kávy
  • 100ml vody

 

Postup v Aeropressu: Kávu jsem dala do Aeropressu, zalila vodou o teplotě 80 stupňů, promíchala a stlačením pístu kávu přefiltrovala do spodní nádoby. Píst jsem stlačovala pomalu – asi 20 sekund.

Můžete použít French press nebo jiný kávovar, na který jste zvyklí. Když máte kávu hotovou, je načase připravit mléko.

Použít můžete mléčnou pěnu anebo pouze ohřáté mléko. Pro napěnění mléka použijte parní trysku u kávovaru. Mléko napěňte v kovové konvičce na mléko. Pro nápoj bez pěny mléko pouze ohřejte na sporáku. Mléko má být teplé, ale nemá se vařit.

Kávu nalijte do 1 nebo 2 hrnků (podle toho, jestli chcete menší nebo větší kávu). Zalijte mlékem nebo mléčnou pěnou a oslaďte podle chuti.

 

Poznámka: Café au lait se většinou připravuje ve French pressu, ale Aeropress je tomu velice podobný a tak můžete použít i ten.