Recept na krekry z celozrnné mouky a semínek. Zdravá a chutná náhrada za pečivo jako jsou rohlíky nebo chleby. Hlavně bílá mouka není zrovna dobrá pro naše zdraví. Celozrnná mouka je namletá i se slupkou zrna a tak má vyšší výživové hodnoty. Také obsahuje více vlákniny. Pečivo z celozrnné mouky vás zasytí na delší dobu a je prospěšné pro vaše trávení.

V obchodě vidím, jak rohlíky mizí rychlostí blesku. Těch rohlíků co si lidí kupují je tolik. Není divu, je to hladové pečivo. Sníte ho a za chvilku máte zase hlad. Celozrnné pečivo je možná o něco dražší ale ono se to vyrovná když ho nesníte tolik. Já ale každý den péct čerstvé pečivo nechci. A už vůbec nechci pečivo, které se jen tváří jako celozrnné a přitom je jen obarvené karamelem nebo obsahuje nějaké látky prodlužující trvanlivost a podobné věci. Pečivo si upeču jednou za čas a jinak jím krekry. Mají velice dlouhou trvanlivost a tak si je můžete napéct do zásoby jako když pečete vánoční pečivo. Dají se použít k polévce, namazat pomazánkou nebo zakousnout k šunce, také samotné jako svačinka…prostě stejně jako pečivo. Ještě jsem zapomněla na marmeládu k snídani, to jde také (stačí vynechat sůl).

Podívejte se jak je jednoduché si doma upéct dobré zdravé krekry:

 

Množství: 1 plech

Popis: vysoký obsah vlákniny, vegan, bez laktózy, bez cukru

 

Budete potřebovat:

  • 240g celozrnné žitné mouky
  • 50g chia semínek
  • 35g dýňových semínek
  • 30g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mořské soli

 

Celozrnnou mouku smíchejte se semínky (chia, dýně a slunečnice) a také olivovým olejem a solí.

Promíchejte a vypracujte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.

Odleželé těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte obdélník o velikosti velkého plechu. Ten nařežte na větší nebo menší čtverečky. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Krekry můžete potřít vodou a posypat oblíbenými semínky.

Malý tip: těsto můžete válet rovnou na pečícím papíru a rovnou na něm nařezat (podsypávání je ale nutné). Ušetří vám to čas i mytí válu😊

Vložte do trouby rozehřáté na 150 stupňů a pečte na středním roštu 30-40 minut. Až okraje začnou hnědnou jsou krekry hotové.

Po vychladnutí krekry uložte do uzavřené nádoby.

 

Použití: k polévce, s pomazánkou, samotné jako krekry

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: doma nám vydržely měsíc, pak jsme je snědly ale jistě by držely dál