K výrobě přírodního domácího barviva budete potřebovat jen řepu a cukr. Nic jiného. Řepa je opravdu silné barvivo, což určitě víte jestliže jste už s řepou někdy doma pracovaly. Použít ho můžete do nejrůznějších krémů, polev, k barvení marcipánu nebo fondánu, také na obarvení dezertů a dodat jim tak nádhernou červenou nebo růžovou barvu. Ušetříte tak nejen peníze za to kupované, ale i své zdraví

Suroviny

  • 1 řepa

Příprava

– vytvořte řepovou šťávu:

  1. Odšťavňovačem
  2. Ručně: oloupanou řepu nastrouhejte přes jemné sítko a vymačkejte šťávu přes cedník nebo plátýnko
  3. Mixérem: řepu nakrájejte na kousky a rozmixujte s troškou vody. Šťávu vymačkejte přes síto nebo přes plátýnko

 

Výroba gelového barviva:

 

  • 1 díl řepové šťávy
  • 1 díl cukru

– řepovou šťávu a cukr vařte do rozpuštění cukru

– odstavte ze sporáku a nechte vychladnout

– plňte do lahviček

 

Skladování: v lednici. Pro delší trvanlivost rozdělte do menších nádob a zamrazte.

Trvanlivost: v lednici 3 dny, v mrazáku několik měsíců