Většina receptů na Chai obsahuje kofein, obsahuje totiž černý čaj. Existuje ale i Chai bez kofeinu, připravený pouze z koření. Nápoj je vzhledem k obsaženému koření ideální i při nachlazení nebo chřipce. Je tam zázvor, skořice a kardamom, ty vám v boji s nemocí pomohou.
Co je to Chai:
Chai v překladu znamená čaj, nic jiného😊. Je to kořeněný čaj, který se připravuje převážně v Indii. Složení se většinou liší, každý má ten svůj oblíbený. Nejčastěji se připravuje z černého čaje, hřebíčku, skořice, kardamomu, mléka a zázvoru.
Suroviny:
- 375ml vody
- 80ml mléka
- 2 celé hřebíčky
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletý kardamom
- Volitelné: 2cm plátek citrónové kůry
Postup:
Muškátový oříšek jsem nastrouhala na jemném struhadle a odměřila 1/8 lžičku. Mám na to takovou sadu lžiček. Mletého muškátového oříšku použijte méně, stačí špetka.
Pokud budete používat citrónovou kůru, oloupejte pouze žlutou část. Bílá část kůry je hořká, chceme pouze tu žlutou.
Vodu a všechno koření i citrónovou kůru dejte do malého hrnce a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a vařte 10 minut.
Nakonec přidejte mléko, promíchejte a odstavte.
Čaj přeceďte a podávejte. Nejlépe chutná horký.