Domácí chilli olej si můžete sami velice snadno vyrobit. Olej má díky chilli papričkám nádherně rudou barvu a je tak ozdobou každé kuchyně. Podle druhu použitých papriček bude pálit více nebo méně. Chilli olej se používá do asijské kuchyně, ale také ho můžete použít namísto mletého chilli. Chuť paprik dodá jídlu výjimečnou chuť a pokud máte rádi pálivé můžete si jídlo trochu nebo hodně přiostřit.

Suroviny

  • 120ml oleje (slunečnicový, olivový…)
  • 20g drcených chilli vloček*

*foto vloček v galerii

Příprava

  1. Olej a chilli vločky dejte do malé pánvičky.
  2. Zahřejte na nízkou teplotu do prvních bublinek.
  3. Poté ihned odstavte a nechte olej úplně vychladnout. Olej získá krásnou sytou červenou barvu.
  4. Chilli olej přeceďte, vymačkejte co nejvíce tekutiny a nalijte do čisté suché lahvičky. Pro ještě silnější chuť můžete nechat týden v láhvi louhovat a přecedit až poté.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 6 měsíců (podle trvanlivosti oleje)

 

TIP: Chuť oleje můžete upravit přidáním samotného oleje. Pokud je pro vás moc pálivý klidně ho dořeďte dalším olejem