Domácí chilli olej si můžete sami velice snadno vyrobit. Olej má díky chilli papričkám nádherně rudou barvu a je tak ozdobou každé kuchyně. Podle druhu použitých papriček bude pálit více nebo méně. Chilli olej se používá do asijské kuchyně, ale také ho můžete použít namísto mletého chilli. Chuť paprik dodá jídlu výjimečnou chuť a pokud máte rádi pálivé můžete si jídlo trochu nebo hodně přiostřit.

SurovinY

  • 120ml oleje (slunečnicový, olivový)
  • 20g chilli vloček*

*foto vloček v galerii

 

Příprava

  1. Do malé pánve nebo hrnce nalijte olej a přidejte i chilli vločky. Ve větší nádobě by se olej moc rychle zahříval, proto zvolte hrnec/pánev o objemu asi tak 500ml.
  2. Sporák nastavte na nízkou nebo střední teplotu. Až uvidíte první bublinky okamžitě odstavte ze sporáku. Při vyšší teplotě by se vločky mohly spálit a olej by pak byl hořký.
  1. Pánev zakryjte pokličkou a nechte stát při pokojové teplotě, dokud olej zcela nevychladne. Olej získá krásnou sytou červenou barvu.
  1. Olej přeceďte přes jemné síto. Lžící z paprikových vloček vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  2. Chilli olej přelijte do vyvařených sklenic nebo lahví. Láhve musí být úplně suché, jen tak vám olej dlouho vydrží.

 

TIP: Chuť oleje lze upravit přidáním dalšího olej. Pro slabší chuť přilejte olej a promíchejte.

 

Skladování: v chladu (spíž) nebo v lednici

Trvanlivost: 4-6 měsíců