Hodně lidí mi v poslední době psalo, že nemohou sehnat droždí, ale chtěli by si upéct domácí pečivo. Taky si peču vlastní pečivo, protože se v současné chvíli také snažím chodit do obchodu co nejméně. Chodit do obchodu jen kvůli pečivu je zbytečné, když si ho můžete upéct doma. Jenže co dělat, když neseženete droždí?
Poslední týden tak zkouším upéct pečivo bez droždí. Některé se povedlo a něco byl totální průs..Pár receptů se naštěstí povedlo. První recept je na chléb. Místo droždí budete potřebovat kypřicí prášek do pečiva a jedlou sodu. Stejného výsledku jako s droždím asi nikdy nedosáhnete, ale i když není chleba tak nadýchaný, je moc dobrý. My jsme ho snědli s žervé, rajčaty a pažitkou. Vlastně ani nestihl vychladnout😊.
U pečiva bez droždí je lepší pečivo rychle sníst. Do druhého dne ho raději neschovávejte. Příprava vám zabere maximálně 5 minut, takže si bez problému můžete upéct každý den čerstvé.
Suroviny:
- 290g hladké mouky
- 160g vody
- 20g cukru
- 1 lžíce slunečnicového oleje (15 gramů)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička octa
- ¾ lžičky jedlé sody
Volitelně: semínka na posypání: mák, sezam, kmín, ovesné vločky…
Postup:
Začněte smícháním všech suchých surovin: mouky, cukru, kypřicího prášku a jedlé sody.
Poté k nim teprve přidejte vodu, olej a ocet.
Vše promíchejte a poté z těsta vyválejte kruh vysoký 2-3 centimetry.
Nyní nožem udělejte tvar písmene X, asi centimetr do hloubky. Výška i toto naříznutí pomůže chlebu zvětšit svůj objem i bez droždí. Chléb můžete ještě posypat semínky, oříšky nebo jiným posypem.
Pečte na středním roštu v předehřáté troubě na 180 stupňů: 20 minut. Až povrch pěkně zezlátne, můžete vyndávat.
A tady už je výsledek:
Skladování a trvanlivost: Nejlépe chutná čerstvý, tedy první den.
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).