Dneska jsem poprvé ochutnala cibulový chléb a zachutnal mi natolik, že jsem šla recept okamžitě přidat na stránky. Do práce jsem donesla malou ochutnávku, ale kdybych věděla, že o to bude takový zájem donesla bych určitě víc. Během chvilky se po chlebu zaprášilo a zůstaly jen žádosti o napsání receptu. Ani se jim nedivím. Cibulový chleba nádherně voní a díky cibuli získal jemnou sladkou chuť. Do toho ještě kousky opečené cibule…to je dobrota. Myslím, že by se k němu hodilo sádlo nebo možná i škvarky, ale protože doma žádné nemám zkusím to až příště. Na upečení budete potřebovat jen troubu a ruce. Chleba se nemusí dlouze hnětat ani péct v domácí pekárně. Stačí jen vše promíchat a po vykynutí dát do trouby. Nevím, co je lepší: jestli to, jak chleba chutná nebo ta nádherná vůně která voní celým bytem😊

Suroviny

  • 800g hladké mouky
  • 500ml teplé vody
  • 3 velké cibule
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce oleje na osmažení cibule
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky drceného nebo mletého kmínu

Pomůcky: velký plech, pečící papír, pánev, vařečka, nůž

Příprava

  1. Z teplé (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Stačí vše promíchat a nechat 10 minut stát.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Pokud se na pánvi přichytila vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody jí ještě krátce opeču než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo zbytečně moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli úplně vychladnout.
  3. Zbytek surovin promíchejte ve velké míse, přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek.
  4. Velký plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou.
  5. Z těsta vypracujte velký kulatý bochník, který dáte doprostřed plechu.
  6. Chléb nechte pod utěrkou kynout 60 minut.
  7. Vykynutý chléb vložte do předehřáté trouby na 210 stupňů na střední nebo spodní rošt. Pečte 5 minut, poté stáhněte teplotu na 180 stupňů a 25-30 minut dopečte. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny

 

Další recepty na domácí chléb:

 

https://www.zijemehomemade.cz/zamotany-spaldovy-chleb-z-celozrnne-mouky/ 

Zamotaný špaldový chléb z celozrnné mouky

https://www.zijemehomemade.cz/domaci-chleb-peceny-v-troube/

Domácí chléb pečený v troubě

https://www.zijemehomemade.cz/velikonocni-chlebanek/

 

Velikonoční chlebánek

https://www.zijemehomemade.cz/celozrnny-spaldovy-chleb/

Celozrnný špaldový chléb