Další Vánoční cukroví, které si tento rok doma upečeme jsou citrónové sušenky. Jsou měkké, nadýchaná a díky citrónové kůře mají citrónovou příchuť. Sušenky můžete posypat moučkovým cukrem nebo je polít citrónovou polevou. Chutnají mi obě varianty tak to asi udělám půl na půl. Sušenky při pečení popraskají a díky tomu jsou jedinečné.

Suroviny

Na 60 sušenek= 2 plechy:

  • 340g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 100g másla nebo hery
  • 60g čerstvého sýra*
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • 2 lžíce strouhané citrónové kůry (ze 2 citrónů)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

*používám Palouček z Lidlu, čerstvý sýr většinou najdete zabalený jako kostku zabalenou v alobalu. Pokud neseženete použijte neochucené žervé nebo lučinu.

Na posypání:

  • Cukr moučka

Nebo citrónová poleva:

  • 120g moučkového cukru
  • 8 lžiček citrónové šťávy

Příprava

  1. Změklé máslo utřete s čerstvým sýrem, vanilkovým extraktem,nastrouhanou citrónovou kůrou (na jemno) a vajíčkem.
  2. V druhé míse smíchejte mouku, škrob, jedlou sodu, sůl a také moučkový cukr.
  3. Teď už můžete obě misky smíchat dohromady a umíchat těsto.
  4. Před pečením těsto uložte minimálně na 2 hodiny do lednice, ale lepší je přes noc.
  5. Když je těsto odleželé připravte si plech vyložený pečícím papírem. Z těsta tvarujte kuličky. Na každou použijte polévkovou lžíci abyste měli všechny stejně velké (moje měli průměr tak 2,5cm).
  6. Kuličky obalte v moučkovém cukru, díky kterému při pečení pěkně popraskají.
  7. Rozložte je na plech, ale nijak je nemačkejte. Díky tomu budou sušenky pěkně vysoké.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 165 stupňů 12-15 minut. Když je špejle po vytáhnutí čistá můžete sušenky vyndat z trouby.