Proteinové sušenky z cizrny, arašídového másla a hořké čokolády. Jsou slazené třtinovým cukrem a neobsahují lepek. Když jsem sušenky dělala, měla jsem trochu starost, aby bez mouky držely pohromadě. Cizrna ale sušenky zpevní a proto drží krásně. Asi je udělám i jako vánoční cukroví, protože jsou vynikající. Mají sice kratší trvanlivost, to ale určitě nebude žádný problém. Protože až je ochutnáte nebudete moci přestat😊

 

Množství: 1 velký plech

Doba přípravy: 30 minut

 

Budete potřebovat:

  • 400g konzervované cizrny (váženo bez nálevu)
  • 100g třtinového cukru
  • ½ hrnku arašídového másla (z pražených arašídů) – neměla jsem váhu, jen odměrku. Gramy brzy doplním
  • 70g hořké čokolády
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 1 lžíce rostlinného másla nebo kokosového oleje
  • volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu

 

 

Cizrnu přeceďte a nechte v okapat. Poté ji nasypte do misky a rozmačkejte na kaši. Použila jsem šťouchadlo na brambory, určitě by to ale šlo i vidličkou.

K cizrně pak přidejte hořkou čokoládu nakrájenou na kostičky, mleté mandle, máslo, třtinový cukr a vanilkový extrakt. Promíchejte a těsto je hotové.

Z těsta odeberte 1 polévkovou lžíci a udělejte kuličku. Dejte jí na plech a pokračujte tak i se zbytkem těsta. Kuličky můžete lehce zmáčknout vidličkou. Já jsem je nechala tak, jak jsou, aby sušenky byly pěkně vysoké.

Pečte v předehřáté troubě, střední rošt – 12-15 minut. Možná budou vypadat neupečené, po vychladnutí se však ještě zpevní. Oproti jiným sušenkám nejsou tak suché, naopak jsou díky cizrně pěkně vláčné.

 

Skladování a trvanlivost: v lednici 1 týden, v mrazáku 1 měsíc