Proteinové sušenky z cizrny, arašídového másla, mandlí, třtinového cukru a hořké čokolády. Sušenky s vysokým obsahem bílkovin a navíc i bez lepku. Základem je cizrna z konzervy. Je už uvařená a tak si ušetříte čas namáčením cizrny i jejím vaření. Slazené jsou nerafinovaným hnědým cukrem – použila jsem Demerara třitnový cukr pro jeho karamelovou chuť. Dala jsem je ochutnat celé rodině a všem moc chutnali. Když jsem jim řekla, že jsou z cizrny dostala jsem odpovědi jako: cože??? nebo jakto, že to nechutná jako hummus? A tím humusem mysleli pomazánku z cizrny, tedy alespoň doufám že mysleli tu pomazánku:-D

Jsou křehké a úplně se rozplývají na jazyku. Nikdy bych neřekla, jak si pochutnám na cizrnových sušenkách, ale je to tak. Tak šup sem s další plechovkou cizrny, protože u nás už nezbyla ani jedna sušenka😊

 

Budete potřebovat:

  • 400g konzervované cizrny (váženo bez nálevu)
  • 100g třtinového cukru
  • 70g hořké čokolády
  • ½ hrnku arašídového másla (použila jsem odměrku na 1/2 hrnku, brzy sem doplním i gramy)
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 1 lžíce másla
  • Volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu

 

Cizrnu přeceďte a nechte v okapat. Poté ji nasypte do misky a rozmačkejte na kaši. Použila jsem šťouchadlo na brambory, určitě by to ale šlo i vidličkou.

K cizrně pak přidejte hořkou čokoládu nakrájenou na kostičky, mleté mandle, máslo, třtinový cukr a vanilkový extrakt. Promíchejte a těsto je hotové.

Z těsta odeberte 1 polévkovou lžíci a udělejte kuličku. Dejte jí na plech a pokračujte tak i se zbytkem těsta. Kuličky můžete lehce zmáčknout vidličkou. Já jsem je nechala tak, jak jsou, aby sušenky byly pěkně vysoké.

Pečte v předehřáté troubě, střední rošt – 12-15 minut. Možná budou vypadat neupečené, po vychladnutí se však ještě zpevní. Oproti jiným sušenkám nejsou tak suché, naopak jsou díky cizrně pěkně vláčné.

 

Skladování a trvanlivost: v lednici 1 týden, v mrazáku 1 měsíc