Výroba pralinek a čokoládových lanýžů patří mezi mé nejoblíbenější činnosti (v kuchyni). Tolik chutí a možností které můžete vzájemně ještě zkombinovat, to je prostě úžasné. Čokoládové lanýže jsou z nich asi nejjednodušší a budete na ně potřebovat jen 3 suroviny. Když se podíváte na recept nebudete potřebovat nic víc než čokoládu, máslo a smetanu ke šlehání.

Po ztuhnutí čokoládové hmoty je to trochu upatlaná práce. Cukráři na to používají rukavice, ale gumové rukavice moc nemusím takže si vystačím se svýma rukama. Při tvorbě lanýžů je potřeba pracovat rychle protože při kontaktu s rukou se začnou velice rychle roztékat. Tvar kuliček ale není nutný. Stačí čokoládovou hmotu nabrat lžičkou a udělat z ní cokoliv co se vám povede. Mě se většinou povedou spíše takové brambory nebo trojúhelníčky. Na tvaru ale nezáleží, hlavní je totiž chuť a ta je vynikající. Toto je základní recept na čokoládové lanýže, na ty ochucené se podíváme zase příště😊

SurovinY

  • 80g hořké čokolády (čím vyšší obsah kakaa použijete tím budou pralinky pevnější, ideální je alespoň 60-70 procent, ale i z obyčejné hořké čokolády za 15 korun jsou výborné lanýže)
  • 25 ml smetany ke šlehání
  • 15g másla- 1 lžíce

Na obalení: mleté ořechy, hořké kakao, strouhaný kokos

 

Příprava

Čokoládu nakrájejte na malé kousky. V malém hrnci přiveďte k varu smetanu ke šlehání s máslem a připravenou čokoládu s ní zalijte. Nechte pár minut stát a poté čokoládu promíchejte.

Čokoládovou směs dejte na hodinu do lednice. Z vychladlé hmoty tvořte kuličky. Nejdřív si hmotu naberte lžičkou a pak jí vyválejte ve dlaních. Chce to pracovat rychle, protože se opravdu rychle roztéká. Můžete použít gumové rukavice, pokud si nechcete zašpinit ruce. Většinou tvořím spíše brambory než kuličky 😊 Kuličky obalte v kakau a vraťte do lednice. Pokud chcete svůj tvar vylepšit po hodině kuličky znovu vyválejte.

 

Skladování: v lednici