Připravte si vynikající mléko z lískových ořechů, medu a kakaa. Lískové ořechy jsou velice zdravé a mléku dodají skvělou oříškovou chuť. Lískooříškové mléko je jedno z nejchutnějších rostlinných mlék, které si můžete doma vyrobit. Čokoládové mléko má sladkou medovo-kakaovo-oříškovou chuť. Kakaové prášky do mléka jsou z velké části samý cukr, tento nápoj je slazený pouze medem a třtinovým cukrem. Pokud máte rádi kakaové nápoje zkuste tento nápoj, určitě nebudete zklamaní.
Suroviny
- 900ml vody
- 100g lískových ořechů
- 2 vrchovaté lžíce hořkého kakaa
- 2 lžíce třtinového cukru*
- 1 lžíce medu
*množství třtinového cukru můžete upravit podle chuti nebo použijte více medu.
Příprava
- Ořechy je nejdříve třeba upražit aby měli výraznější chuť. Proto ořechy rozložte na plech a dejte do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečte 8-10 minut s tím, že v polovině času ořechy promícháte. Slupka ořechů bude tmavě hnědá, ale neměla by být černá. Ochutnejte je, protože by byla škoda neochutnat něco tak skvělého.
- Upečené ořechy nasypte do utěrky, zakryjte a poválejte. Zbavíte je uvolněných slupek. Není třeba odstranit všechny slupky, jen co půjde a zbytek neřešte.
- Ořechy nechte vychladnout a poté nasypte do mixéru.
- Zalijte vodou a také přidejte třtinový cukr a med,
- Mixujte 1-2 minuty aby byly ořechy namleté opravdu najemno.
- Mléko přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník. Lžící z ořechů vymačkejte co nejvíce mléka
Použití: na pečení, vaření (do sladkých jídel), těst na lívance, palačinky, do koktejlů, smoothies nebo samotné jako kravské mléko.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
TIP: ořechy které zůstaly v sítu nasušte v troubě nebo sušičce. Používejte je jako ořechovou mouku nebo přidejte do sladkých těst pro chuť lískových ořechů a zvýšení nutriční hodnoty pokrmu.