Připravte si vynikající mléko z lískových ořechů, medu a kakaa. Lískové ořechy jsou velice zdravé a mléku dodají skvělou oříškovou chuť. Lískooříškové mléko je jedno z nejchutnějších rostlinných mlék, které si můžete doma vyrobit. Čokoládové mléko má sladkou medovo-kakaovo-oříškovou chuť. Kakaové prášky do mléka jsou z velké části samý cukr, tento nápoj je slazený pouze medem a třtinovým cukrem. Pokud máte rádi kakaové nápoje zkuste tento nápoj, určitě nebudete zklamaní.

Suroviny

  • 900ml vody
  • 100g lískových ořechů
  • 2 vrchovaté lžíce hořkého kakaa
  • 2 lžíce třtinového cukru*
  • 1 lžíce medu

*množství třtinového cukru můžete upravit podle chuti nebo použijte více medu.

Příprava

  1. Ořechy je nejdříve třeba upražit aby měli výraznější chuť. Proto ořechy rozložte na plech a dejte do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečte 8-10 minut s tím, že v polovině času ořechy promícháte. Slupka ořechů bude tmavě hnědá, ale neměla by být černá. Ochutnejte je, protože by byla škoda neochutnat něco tak skvělého.
  2. Upečené ořechy nasypte do utěrky, zakryjte a poválejte. Zbavíte je uvolněných slupek. Není třeba odstranit všechny slupky, jen co půjde a zbytek neřešte.
  3. Ořechy nechte vychladnout a poté nasypte do mixéru.
  4. Zalijte vodou a také přidejte třtinový cukr a med,
  5. Mixujte 1-2 minuty aby byly ořechy namleté opravdu najemno.
  6. Mléko přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník. Lžící z ořechů vymačkejte co nejvíce mléka

Použití: na pečení, vaření (do sladkých jídel), těst na lívance, palačinky, do koktejlů, smoothies nebo samotné jako kravské mléko.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

TIP: ořechy které zůstaly v sítu nasušte v troubě nebo sušičce. Používejte je jako ořechovou mouku nebo přidejte do sladkých těst pro chuť lískových ořechů a zvýšení nutriční hodnoty pokrmu.