Tyčinky z hořké čokolády s pomerančovou příchuť. Máte-li doma hořkou čokoládu vyrobte si tyto tyčinky. Čokoláda chutná jinak když je ve formě tyčinek. Chuť pomeranče se k hořké čokoládě hodí. Před rokem jsem tyto tyčinky dostala jako dárek a moc mi zachutnali. Při hledání v obchodě jsem zjistila že padesáti gramové balení stálo okolo 80 korun. Podle složení tyčinky neobsahovali jen hořkou čokoládu, ale spoustu dalších ztužovačů, stabilizátorů a konzervantů. Proto jsem se rozhodla, že si je vyrobím sama. Výroba nezabere více než pět minut a výsledek je neskutečně dobrý.

Suroviny

  • 100g hořké čokolády (ideálně 70% kakaa a více)
  • 10-20 kapek pomerančového aroma

Pomůcky: sáček, pečící papír nebo silikonová podložka

Příprava

  1. Čokoládu pokrájejte na menší kousky
  2. Roztavte v mikrovlnce po 10 sekundových intervalech. Poté promíchejte a pokračujte. Celkem to trvá okolo 30 sekund. Nebo použijte misku na vodní lázeň a roztavte ji na sporáku.
  3. Rozmíchejte čokoládu tak aby v ní nezůstaly žádné kousky nerozpuštěné čokolády
  4. Přidejte pomerančové aroma. Začněte na 10 kapkách, promíchejte a ochutnejte. Pro silnější chuť přidejte dalších 10 kapek. Aroma si odkapejte na lžičku a pak teprve přidejte do čokolády. Rovnou z lahvičky se to špatně počítá a hrozí že vám to ujede.
  5. Čokoládu přendejte do igelitového sáčku a ustřihněte mu roh. Budete potřebovat odstřihnout asi 0,5cm.
  6. Pečící papír položte na rovnou tvrdou podložku. Ještě se bude přenášet tak aby se neprolamovala.
  7. Z malé výšky, tedy kousek nad pečícím papírem začněte kreslit tyčku. Sáček lehce zmáčkněte a jedním tahem udělejte tyčku dlouhou asi 15-20cm. Když nebudete zastavovat budou tyčky rovnější.
  8. Na konci tyčky zdvihněte pytlík prudce do vzduchu nebo zakryjte rychle prstem aby čokoláda přestala téct.
  9. Pokračujte dokud nevypotřebujete všechnu čokoládu.
  10. Dejte do mrazáku nebo lednici až čokoláda úplně ztuhne.

Čokoláda s vyšším obsahem kakaa při pokojové teplotě většinou netaje. Chce to ale vyzkoušet. Pokud by čokoláda začala měknou skladujte jí v lednici nebo mrazáku. Ještě můžete vyzkoušet nechat tyčinky přes noc vyndané na lince. Zkoušela jsem to i s mléčnou čokoládou která se roztékala a fungovalo to. Přes noc čokoláda vytvrdne nebo něco takového a nebude se roztékat. Samozřejmě nesmíte mít v bytě 30 stupňů, v tom případě použijte lednici.

 

TIP: pro efekt malých kapiček roztavte 1 nebo 2 kostky čokolády a dejte do igelitového pytlíku. Ustříhněte roh opravdu jen trošku abyste vytvořily co nejtenčí čáru. Na ztuhlou čokoládu tvořte malé milimetrové kapičky po celé tyčce. Nebo ještě tekuté tyčinky posypte kokosovým nebo třtinovým cukrem. Bude to křupat a v kombinaci s hořkou čokoládou i skvěle chutnat.