Domácí müsli tyčinky si nejde nezamilovat. Jsou úžasné. Zaberou vám jen pár minut práce a jsou táák dobré. Mám z nic velkou radost, protože jsem hodně dlouho nevěděla, jak si je doma udělat. Pak jsem ale objevila lis na müsli tyčinky. Nevěděla jsem, že něco takového existuje. Je to forma na tyčinky, která všechno pěkně slisuje dohromady. Díky tomu drží pohromadě i to, co by vám normálně pohromadě nedrželo😊

Tyto tyčinky jsou nepečené. Je v nich moje milované arašídové máslo, také datle, ovesné vločky, med a kakao. Tedy samé dobré věci. K snídani nebo svačině ideální. Dodají vám energii, je v nich dostatek vlákniny a chutnají božsky 😛

Pojďme se podívat na recept:

 

Množství: 8 tyčinek

 

Budete potřebovat:

  • 100g sušených datlí (váženo bez pecky)
  • 70g jemných ovesných vloček
  • 30g loupaných arašídů
  • 15g hořkého kakaa
  • 90g arašídového másla*
  • 30g medu
  • 1 lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
  • Lis na tyčinky (Prodává Tescoma: ZDE)

*používám toto arašídové máslo z pražených arašídů (RECEPT)

 

Lis na tyčinky seženete v Tescomě. Vypadá takto:

Lis lze použít na pečené i nepečené tyčinky. Stačí vyjmout silikonová plate a máte formu na pečení😊

 

V tyčinkách najdete samé dobré věci😊

Arašídy pokrájejte nadrobno. Když jsou dobře nakrájené budou tyčinky držet pěkně pohromadě.

Datle vypeckujte a navažte 100 gramů. Poté datle nakrájejte. Budou se hodně lepit a možná to bude vypadat spíše jako pasta než kousky datlí, ale tak je to v pořádku.

Takhle by to mělo vypadat:

Arašídové máslo s medem a kokosovým olejem dejte na sporák a krátce zahřejte. Jde jen o to, aby trochu povolili. Rozhodně je nevařte. Když je vše rozpuštěné nalijte směs na datle s arašídy.

Přidejte kakao a ovesné vločky. Dobře promíchejte.

Nyní směs na tyčinky rozdělte do formiček v lisu. Vyšlo mi to na 8 tyčinek. Část vám tedy zbyde a doděláte až po vyndání těch prvních.

Ve formách musí vždy zůstat místo na vrchní díl. Směs na tyčinky upěchujte lžičkou, ale neplňte až po okraj. Poté utáhněte spodními popruhy a dejte do lednice.

Po 4 hodinách vyndejte a vyklopte. Nezapomeňte dát do lednice poslední 2 tyčinky ze směsi která vám zůstala v misce.

 

Tady je máme. Nevypadají přímo k nakousnutí? 😊

 

Tyčinky uložte do lednice nebo mrazáku.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Dobrou chuť!

 

TIP na závěr: Kdo si chce urychlit sekání arašídů může použít chopper . Používám choper s ručním pohonem (Prodává Tescoma: ODKAZ). Arašídy během chvilky nakrájí najemno

Koupila jsem ho u Tescomy: TADY

 

Další recepty:

Pizza rakvičky

 

Datlovo – arašídové tyčinky

Ovesné tyčinky s brusinkami

Tyčinky z datlí a arašídů