Jednoduchý čokoládový sirup můžete použít na palačinky, lívance nebo jako toping na zmrzlinu nebo koktejly. Můžete jím také nahradit čokoládovou polevu pokud nevadí že je sirup tekutý. Po upečení s ním často polévám bábovku místo moučkového cukru. Chutná skvěle i s mlékem, kávou nebo v koktejlech.
Suroviny
- 200g cukru
- 225ml vody
- 55g hořkého kakaa
- Špetka soli
Volitelně:
*1/4 lžičky mleté skořice
*Pár kapek vanilkového extraktu
Příprava
- Všechny suroviny dejte do malého hrnce nebo pánvičky a přiveďte k varu.
- Vařte na střední stupeň 2-5 minut od vodu varu, aby se všechny složky dobře spojily. Sirup začne houstnout a ztmavne. Po celou dobu sirum míchejte
- Po vychladnutí nalijte čisté lahve nebo zavírací sklenice
- V případě delšího vaření může sirup po vychlazení hodně zhoustnou. Buď ho můžete před podáváním zahřát nebo ho vrátit na plotnu a přidat trochu vody pro naředění.
Použití: do mléka, na palačinky, lívance, jako toping, na zmrzlinu, koktejly, poleva na dezerty
TIP: Pro delší skladování můžete přidat krystalizaci sirupu můžete přidat pár zrníček kyseliny citronové. V případě, že by sirup vlivem delšího vaření moc zhoustnul můžete ho znovu ohřát s troškou vody na víc. Během chvilky bude sirup zase tekutý.
Skladování: v lednice
Trvanlivost: 1 měsíc