Jednoduchý čokoládový sirup můžete použít na palačinky, lívance nebo jako toping na zmrzlinu nebo koktejly. Můžete jím také nahradit čokoládovou polevu pokud nevadí že je sirup tekutý. Po upečení s ním často polévám bábovku místo moučkového cukru. Chutná skvěle i s mlékem, kávou nebo v koktejlech.

Suroviny

  • 200g cukru
  • 225ml vody
  • 55g hořkého kakaa
  • Špetka soli

Volitelně:

*1/4 lžičky mleté skořice

*Pár kapek vanilkového extraktu

Příprava

  1. Všechny suroviny dejte do malého hrnce nebo pánvičky a přiveďte k varu.
  2. Vařte na střední stupeň 2-5 minut od vodu varu, aby se všechny složky dobře spojily. Sirup začne houstnout a ztmavne. Po celou dobu sirum míchejte
  3. Po vychladnutí nalijte čisté lahve nebo zavírací sklenice
  4. V případě delšího vaření může sirup po vychlazení hodně zhoustnou. Buď ho můžete před podáváním zahřát nebo ho vrátit na plotnu a přidat trochu vody pro naředění.

 

Použití: do mléka, na palačinky, lívance, jako toping, na zmrzlinu, koktejly, poleva na dezerty

 

TIP: Pro delší skladování můžete přidat krystalizaci sirupu můžete přidat pár zrníček kyseliny citronové. V případě, že by sirup vlivem delšího vaření moc zhoustnul můžete ho znovu ohřát s troškou vody na víc. Během chvilky bude sirup zase tekutý.

 

Skladování: v lednice

Trvanlivost: 1 měsíc