Toping nebo tekutá poleva najde v kuchyni široké využití. Polití palačinek, lívanců, na ledovou čokoládu, zdobení zmrzlin nebo pohárů, šlehačky na to všechno můžete toping použít. Milujete čokoládu a nejraději byste jí přidali do každého jídla? Topingem si můžete polít vše co vám přijde pod ruku. Když ho přidáte do dortového krému můžete bez rozpouštění čokolády vytvořit krém čokoládový. V obchodě se většina topingů jen tvaří jako čokoládové. Kupovaný čokoládový toping ve většině případů čokoládu neobsahuje. Jedná se o směs vody a cukr s kapkou kakaa, zbytek už jsou jen aromata, konzervanty a většinou ethylvanilin (uhelný dehet). Domácí toping obsahuje cukr, kakao a čokoládu. Má silnou čokoládovou chuť, která se s těmi umělými v obchodě vůbec nedá srovnat.

Suroviny

  • 100ml vody
  • 55g cukru
  • 25g hořkého kakaa
  • 15g mléčné čokolády (3 kostky)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu*
  • Špetka soli (zesiluje čokoládovou chuť)

*nebo čokoládového pudingu

Příprava

  1. Vodu, cukr a hořké kakao smíchejte.
  2. V malém hrnci přiveďte k varu.
  3. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve 2 lžičkách studené vody
  4. Škrob přidejte za stálého míchání do hrnce.
  5. Vařte 2 minuty (stále míchejte) na střední teplotu.
  6. Poté odstavte a nechte vychladit

Použití: na zmrzlinu, dezerty, koktejly, vafle, palačinky, lívance atd.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc (pokud cukr zkrystalizuje budete muset toping znovu zahřát nebo možná i přidat lžíci vody)