Cold brew – to je moje nová letní závislost. Pod názvem cold brew se skrývá příprava kávy za studena. Není to káva zalitá horkou vodou a následně vychlazená. Při přípravě cold brew se kávy horká voda ani nedotkne.

Máme tady léto, a ne každý má v létě chuť na horkou kávu. Cold brew se dá připravit pouze z vody a kávy. Taky s mlékem, šlehačkou anebo do něj můžete přidat koření. Skvělé je i cold brew s opečeným kokosem. Velkou výhodou je dlouhá trvanlivost tohoto nápoje. V lednici vám vydrží až 10 dní.

Tentokrát jsem cold brew použila jako základ do nápoje s mlékem a ledem. Spojením získáte osvěžující letní nápoj z kávy a mléka. Do tohoto receptu jsem zvolila kávu Kopi Java Jampit. Kávu jsem měla již několikrát (připravenou klasickým způsobem), vím tedy jak chutná. Proto mě překvapilo, jak se změnila chuť této kávy při přípravě za studena. Chuť kávy byla o dost jemnější, sladší a chutnala po čokoládě!

Dejte si jednu skleničku a uvidíte, že studená káva má své kouzlo😊.

 

Tipy, jak si připravit vynikající cold brew:

  • Cold brew se připravuje z čerstvě namleté kávy pro maximum chuti a vůně.
  • Důležité je zvolit správnou hrubost mletí. Ideální je střední až hrubší káva. Při použití jemně mleté kávy by byl nápoj zakalený a hořký.
  • Ideální doba extrakce je mezi 12-24 hodinami.
  • Nápoj skladujte v lednici v uzavřené nádobě, aby do sebe nemohl natáhnout vůně  lednice.

 

 

Káva:

Do tohoto receptu jsem zvolila kávu Kopi Java Jampit. Říkala jsem si, že by se na to mohla hodit. Výsledek mi moc chutnal – káva si přípravou za studena získala sladkou čokoládovou chuť, byla vynikající.

Tuto kávu jsem objevila v obchodě www.kopiluwak.eu. Mají vlastní pražírnu, je tedy čerstvě pražená. To je pro přípravu cold brew velice důležité.

 

Příprava

Recept je na 1 nápoj, samozřejmě jich můžete připravit i více😊.

Budete potřebovat:

  • 80ml studené vody
  • 10g středně mleté kávy

+

  • 4 kostky ledu
  • 50ml mléka
  • 2 lžičky třtinového cukru

 

Postup:

Kávu dejte do mlýnku a namelte na střední až hrubší hrubost (já volím střední). U cold brew přípravy je velice důležité použít kávu, která byla upražená teprve nedávno a namletá až těsně před přípravou.

Mletou kávu dejte do nějaké nádoby (použila jsem zavařovací sklenici), zalijte vodou, promíchejte a dejte do lednice. Káva musí být v uzavřené nádobě, aby do sebe nechytala vůně z lednice. Stačí jedna aromatická potravina a výsledek nedopadne dobře.

Kávu zkontrolujte za 12 hodin. Extrakce má trvat 12-24 hodin. Záleží jen na vás, kdy budete s chutí spokojeni a nápoj vyndáte.

Hotové cold brew přeceďte přes jemné síto nebo filtr. Je potřeba se zbavit veškeré kávové sedliny.

Do průhledné sklenice nalijte studené mléko.

Přidejte 4 kostky ledu a na ně opatrně a pomalu nalijte přefiltrované cold brew. Nalitím na led zůstane káva plavat na povrchu a vytvoří tím vrstvený nápoj. No nevypadá luxusně?

Nápoj oslaďte podle chuti.

 

Poznámky k receptu:

  • Cold brew lze pít i bez mléka. Protože jsem počítala s přidáním mléka, je nápoj silnější. Stačí ho ale podle chuti doředit studenou vodou.
  • Samotné cold brew (bez mléka) vám v lednici vydrží až 10 dní.
  • Pro přípravu cold brew je nutné použít mletou kávu. Z instantní se připravit nedá.
  • Důležité je použít kávu středně nebo hrubě namletou. Pokud by byla namletá najemno, byl by výsledný nápoj hořký a zakalený.