Kostkový cukr můžete udělat i netradičně. Překvapte vaše návštěvy cukrem ve tvaru květů a pralinek. Stačí si vybrat silikonovou formu s tvarem který se vám bude líbit a pustit se do toho. V obchodech se dá sehnat spousty spousty tvarů. Pak už jen stačí cukr smíchat s troškou vody, naplnit ho do forem a nechat uschnout. Hotové „pralinky“ můžete zabalit do ozdobného sáčku nebo krabičky a věnovat ho někomu blízkému. Pokud si cukr do kafe nebo čaje přidává, určitě bude nadšení
Suroviny
- 200 gramů cukru krupice
- 2 lžičky vody
Pomůcky:
Metlička, miska, silikonová forma na pralinky (květy nebo jiné tvary)
Příprava
- Cukr a vodu nasypte do mísy.
- Promíchejte metličkou aby byla voda rozmíchaná rovnoměrně. Cukr by měl být vlhký, rozhodně ne promočený. Vždycky mi stačila 2 lžičky, ale je-li cukr hodně suchý přidejte ještě další lžičku.
- pozn.Pro kontrolu můžete cukr v misce zmáčknout lžičkou. Nerozpadne se, ale zůstane držet tvar.
- Připravte si formičky. Používám silikon kvůli snadnějšímu vyklápění. Cukr do nich nasypte a lžící přitlačte.
- Nechte na vzduchu vytvrdnout. Trvá to 1-2 dny. Když vám cukr na dotek přijde tvrdý zkuste jeden vyklopit. Pokud drží svůj tvar můžete vyklopit všechny. Cukr můžete zmáčknout bez rozpadnutí, pokud se rozpadá nechte ho ještě den schnout na vzduchu.Použití: do kávy, čaje nebo do jakéhokoliv studeného či teplého nápoje
Skladování: v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: dle trvanlivosti cukru