Skvělý zdravá svačinka, kterou si připravíte během pár minut! Honila mě mlsná, no a protože jsem po ruce měla datle, které mi nedávno přišly z www.shams.cz, musela jsem je použít. Datle miluju, a to samostné i jako součást nějakého receptu. Jsou sladké a plné energie…kdo by je neměl ráda:-P.

Datle jsem naplnila arašídovým máslem (domácí výroby) a polila je hořkou čokoládou. U většiny ani nestihla ztuhnout poleva, protože tak rychle zmizely😊.

 

Pojďme se podívat na recept, je to fakt rychlovka:

 

Suroviny:

  • 12 datlí
  • Arašídové máslo (používám tohle)
  • 20g hořké čokolády (použila jsem 30%)
  • 1 lžička kokosového oleje

 

Datle:

Datle mám z obchodu Shams. Je to eshop, který prodává egyptské potraviny. Datle mají vynikající! Pro nás, co máme datle rádi je dobrá zpráva, že mají i větší balení než po 100 gramech😊.

 

Kokosový olej:

Použila jsem panenský olej z eshopu www.zdravizesrilanky.cz. Tento olej chutná po kokosu, to mám na něm moc ráda. 

 

Arašídové máslo:

Použila jsem máslo z pražených arašídů, domácí výroby. Recept na něj najdete tady: Arašídové máslo.

 

Postup:

Nejdříve datle nařízněte. Vyndejte pecku a případně i tvrdou stopku. Získáte tak prostor k naplnění.

Do tohoto prostoru dejte arašídové máslo. Do každé datle dejte cca ½ lžičky arašídového másla. Dejte ho tolik, aby byla datle naplněná, ale máslo nevykukovalo ven. Lepší je použít máslo rovnou z lednice, není tak tekuté a proto se s ním lépe pracuje.

Datli uzavřete, lehce zmáčkněte a postup opakujte i s ostatními datlemi.

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Až se rozpustí, přidejte lžičku kokosového oleje. Lžičku dejte spíš rovnou, ne úplně vrchovatou. Promíchejte a poleva je hotová.

Postupně v této polevě obalte všechny datle. Pěkně jednu po druhé. Dejte jí do polevy, otočte a párátkem vyndejte ven. Než jí dáte na podložku, nechte ji ve vzduchu chvilku okapat.

Datle dejte na silikonovou podložku nebo kousek pečícího papíru.

Až budou datle obalené, přeneste je do lednice nebo pro nedočkavé do mrazáku (ano, také jsem použila mrazák:-)). Po ztuhnutí se do nich můžete pustit.

Skladování: Datle si můžete připravit i dopředu. Dejte je do dózy a uložte do lednice nebo mrazáku. Pokud je máte v mrazáku, nechte je před jídlem trochu povolit.