Recept na dušené kysané zelí nesmí žádné kuchařce chybět. I já tedy nebudu výjimkou a přidávám sem recept na zelí podle mě a Jardy. Syrové kysané zelí opravdu nemusím, ale když je vařené můžu se po něm utlouct. To zase můj přítel Jarda může sklenici syrového kysaného zelí jíst ve velkém. Klidně si vezme k televizi sklenici, vidličku a jí to celý večer jako takovou večerní svačinku :-D. To bude asi ten důvod proč zelí nakládám ve velkém. Ještě k tomu dušenému zelí, je výborné k pečenému masu nebo k bramborovým knedlíkům s uzeným.

Surovin

  • 500g kysaného zelí (po okapání)
  • 500ml vody nebo vývaru
  • 1 velká cibule
  • 5 lžic cukru (záleží na druhu zelí)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička soli
  • Špetka pepře

 

Příprava

  1. Kysané zelí dejte do síta a propláchněte pod vodou. Pro kyselejší chuť můžete zelí nechat jen okapat, ale na mě je to pak moc kyselé.
  2. Zelí zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Přidejte kmín a vařte doměkka (asi 25 minut).
  3. Když je zelí měkké smíchejte pár lžic vody s hladkou moukou (3 lžíce vody by měli stačit). Rozmíchejte hrudky a za stálého míchání přidejte k zelí. Okamžitě začne houstnout tak pokračujte v míchání.
  4. Nyní je čas zelí dochutit. K zelí přidejte sůl, pepř a lžíci cukru. Pokračujte s přidáváním cukru, dokud nebudete s chutí spokojeni. Používám domácí zelí a to je o něco kyselejší, většinou dávám těch 5 lžic, protože máme raději zelí sladší. Pro kyselejší dejte cukru méně nebo přidejte i trochu octa. Při dochucování ztlumte teplotu na tu nejnižší, aby se zelí nespálilo. Když jste s chutí spokojeni odstavte zelí ze sporáku a můžete nosit na stůl😊

 

Dušené zelí se hodí k pečenému masu (kachna, kuře…) a jako příloha knedlík. To je taková klasika, pak je spousta dalších receptů, ke kterým můžete zelí taky přidat nebo ho dokonce použít jako hlavní ingredienci.