Milujete svíčkovou na smetaně? Zkuste ji pro jednou udělat trochu jinak. Určitě nebudete litovat. Stejně jako svíčková je tato omáčka krémová, sladkokyselá a chutná po kořenové zelenině tak jako originál. Jen se dělá trochu jinak a jak název napovídá je hlavní složkou dýně a to dýně Hokaidó. Dýně a brambory omáčku zahustí a není ji tak třeba dále zahušťovat moukou. Chutná skvěle i bez masa spolu s knedlíkem nebo jinou přílohou. Tento recept je upravený pro každého kdo nesnese laktózu nebo mléčné výrobky nesmí vůbec. Místo toho jsem použila rostlinnou smetanu, která chutná stejně dobře. Já sice mléčné výrobky mohu, ale rostlinné smetany mi zachutnaly natolik, že je často používám místo normální smetany nebo mléka. Dýňovou omáčku můžete připravit buď na sporáku nebo v troubě. Obě varianty chutnají stejně dobře, vyberte si, která vám více vyhovuje. Tento recept mám opravdu ráda a proto doufám, že vám bude chutnat stejně tak jako chutná mě a mé rodině.

Suroviny

  • 1 Hokaidó dýně
  • 1 litr vývaru (kuřecí/vepřový/hovězí/zeleninový) nebo 1 litr vody a 2 kostky bujónu (pokud chcete použít kostku zvolte alespoň ten ve vaničce)
  • 500-1000g vepřové pečeně
  • 250ml sójové nebo rostlinné smetany
  • 3 střední mrkve
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 střední kořenová petržel
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 2-4 lžičky soli (nebo dle chuti)
  • 3 lžičky brusinkového džemu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 Bobkové listy
  • Příloha- houskový knedlík, ale lze použít i rýže, kuskus, bulgur, těstoviny…

Příprava

Vyberte si jestli chcete dýňovou omáčku připravovat v troubě nebo na sporáku. Na výběr jsou dvě verze takže je to jen na vás 🙂

 

Pečená v troubě:

  1. Připravte si vysoký pekáč nebo zapékací mísu a předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte měkkou část se semeny. Pro další použití je můžete zbavit dužniny, promýt a nasušit. Dýni nakrájejte na kostky a dejte do zapékací mísy. Je docela tvrdá, takže budete muset použít hodně síly nebo hodně ostrý nůž (pokud se vám zasekl nůž a dýně nejde rozpůlit klepněte s ní i nožem o stůl a ona praskne) Brambory, mrkev, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Nakrájenou zeleninu dejte do zapékací mísy a přidejte i bobkové listy a nové koření. Přidejte i sůl a pepř.
  4. Maso si očistěte. Na pánvi rozehřejte trochu másla nebo oleje a opečte na něm maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Stačí 5 minut. Díky tomu zůstane krásně šťavnaté.
  5. Opečené maso položte na zeleninu a pokud maso pustilo nějakou šťávu nalijte ji k zelenině.
  6. Nakonec zalijte vývarem nebo vodou (případně do vody položte vývarem v kostce).
  7. Pečte zakryté na 160 stupňů. Většinou stačí 60-75 minut. Odřízněte kousek masa a ochutnejte jestli už je hotové. Pokud ano položte plech/zapékací mísu na linku. Vytáhněte všechno koření a vyhoďte ho. Omáčku rozmixujte dohladka.
  8. Do omáčky vmíchejte smetanu. Omáčka díky ní získá tu pravou smetanovou chuť a jemnost. Pokud rostlinnou smetanu používáte poprvé přidejte nejdříve méně a ochutnejte jestli vám chutná. Není nutné přidat úplně všechnu smetanu.
  9. Dle chuti přidejte i cukr a citrónovou šťávu a případně i další sůl a pepř. Já do omáčky přidávám i trochu brusinkového džemu. Dodá jí to tu správnou svíčkovou chuť, ale záleží samozřejmě na vás.
  10. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, s plátky masa, brusinkami, plátkem citronu a pokud chcete i šlehačkou.

 

V hrnci:

  1. Na pánvi rozpalte lžíci másla nebo oleje. Dýni omyjte rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a dejte je pryč. Pak dýni nakrájejte na kostky. Neloupejte ji, ve slupce je spousta vitamínů, a navíc omáčku krásně obarví. Brambory, mrkev, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Všechnu nakrájenou zeleninu restujte 5 minut na oleji nebo másle. Můžete přidat i cukr, aby zelenina trochu zkaramelizovala.
  3. Zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte bobkové listy a nové koření, také sůl a pepř a vařte 25-30 minut. Koření vyndejte a vyhoďte. Omáčku rozmixujte dohladka a vraťte na sporák. Přiveďte k varu a přilijte smetanu a brusinkový džem. Pokud rostlinnou smetanu používáte poprvé přilévejte jí postupně a ochutnejte jestli vám chuť vyhovujte. Nemusíte přidat všechnu smetanu, záleží jen na vás. Na závěr dochuťte solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou
  4. Vepřovou pečeni opečte na rozpálené pánvi s trochou másla nebo oleje ze všech stran. Když se maso zatáhne ze všech stran udrží si svoji šťavnatost a lépe, než kdybyste tento krok vynechaly. Stačí 5 minut. Vložte ho do trouby a pečte zakryté na 160 stupňů asi hodinu a pak odkryjte a dopečte na 200 stupňů asi 10-15 minut až se na pečeni udělá krásná kůrčička.
  5. Omáčku podávejte s houskovým knedlíkem nebo jinou přílohou společně s plátky vepřové pečeně a také plátky citronu, šlehačky a brusinek.