Příprava různých kávových nápojů z celého světa mě baví. Zkouším i různé kávy. Zajímá mě, jaké kávy se jinde ve světě pijí.

Při hledání nových surovin na vaření jsem našla stránky Shams. Prodávají tam egyptské potraviny a jiné věci. Zaujali mě nejen datle či ibišek, ale také Egyptské kafe. Kávu z Egypta jsem ještě nikdy neochutnala, takže jsem se těšila, až ochutnám.

 

Příprava egyptské kávy

Příprava egyptské kávy se od té naší liší. U nás se káva připravuje nejčastěji v kávovaru anebo se zalije vroucí vodou. Egyptská káva se stejně jako ta turecká připravuje v džezvě. Do kávy se často také přidává kardamom, ten mám moc ráda, tak jsem ho také přidala.

 

Jak mi egyptská káva chutnala?

Chuť kávy je rozhodně jiná, než všechny kávy, které jsem kdy pila. Egyptská káva mi přišla již namletá. Je namletá na velice jemný prášek. Jemné mletí i doba vaření dost ovlivňují chuť a sílu nápoje. Určitě je silnější a barva je taková zakalená. Chutná jako kdyby byla uvařená na ohni, přestože není, to je zajímavé.

Pokud chcete vyzkoušet něco nové a ochutnat, jakou kávu pijí v Egyptě, zkuste to. Uvidíte, jestli ji budete pít pravidelně anebo jestli zůstanete pouze u ochutnávky😊.

 

Suroviny:

  • 1 a ½ lžičky jemně mleté kávy Al Yemeni ze shams.cz (1/2 lžíce/ 2 a ½ gramu)
  • 100ml studené vody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 kardamom
  • Džezva

 

 

Džezva

Podle toho, jak velkou máte džezvu můžete připravit velké množství kávy. Já mám menší džezvu ze shams.cz. Připravím v ní 100ml kávy. Ze stejného obchodu mám i kardamom:

 

Káva Al Yemeni

Káva již namletá, jak je pro džezvu potřeba. Též z shams.cz

 

Příprava:

Kávu, cukr a vodu dejte do džezvy a dobře promíchejte. Přidejte také lusk kardamom. Kardamom jsem zmáčkla paličkou, aby se lépe uvolnila jeho chuť.

Džezvu dejte sporák a na nízkou teplotu zahřívejte. Kávu na sporáku vůbec nemíchejte, přišli byste o pěnu. Já jsem kávu vařila na sklokeramické desce na stupeň číslo 2 z 9.

Až se káva začne vařit, odstavte a nechte opadnout pěnu. Vraťte na sporák a opět přiveďte k varu. Celkem tento postup opakujte 3 krát – nechte vzkypět, sundejte a nechte spadnou pěnu a znovu na sporák.

Kávu odstavte a rozlijte do hrnků. Nechte 3-5 minut odstát, aby se káva usadila na dno.

Můžete podávat.