Vyrobte si vlastní fornetky z listového těsta. Tentokrát se podíváme na to jak si vyrobit fornetii s ovocnou náplní. Fornetti jsou malé šátečky, rolky nebo jiné tvary upečené dozlatova a stejně jako různé tvary můžou mít i různé sladké nebo sladké náplně. Většinou dělám šátečky tak akorát velké do pusy. Jsou opravdu jedlé a proto i dva plechy ač se to zdá hodně mohou být málo. Listové těsto je velice lehké takže když sníte jeden plech je to jako jeden nebo dva kusy dortu. Hodí se na každou oslavu nebo společenskou akci a zaručeně budou mezi prvními po kterých na talířku nezbyde vůbec nic.

Suroviny

  • 400g listového těsta (1 balení)

*v případě mraženého těsta nechte v lednici nebo na kuchyňské lince úplně rozmrznout.

Příprava

Těsto vyválejte na pomoučněném vále. Podle potřeby podsypávejte moukou.

Aby náplň nevytékala vyválejte těsto na tloušťku minimálně čtvrt centimetru nebo klidně i vyšší.

Vykrájejte do požadováného tvaru. Potřete náplní, ale na až k okraji. Okraje nechte čisté, před slepením je potřete namočeným namočeným prstem a přiložte vrchní část těstě. Poté kraje ještě zmáčkněte. Těsto se nebude rozlepovat. Také můžete okraje zmáčknout vidličkou. Potřete rozšlehaným vajíčkem nebo nechte nepotřené. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů dozlatova (cca 8-10minut)

Tvary: šátečky, hřebeny, rolky…Většinou dělám klasiku, vyříznu čtverec a po naplnění přehnu napůl.

Náplně: 

Borůvková

  • 100g borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • Voda: 100ml
  • 30g cukru
  • 4 lžičky vanilkového pudingu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového cukru

Borůvky, vodu, oba cukry a citrónovou šťávu přiveďte k varu. Borůvky rozmačkejte třeba štouchadlem na brambory. Vanilkový puding rozmíchejte ve 2 lžících vody a přidejte k borůvkové omáčce. Vařte do zhoustnutí asi 2 minuty.

  Jahodová

  • 150g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 50ml vody
  • Cukr 60g
  • 4 lžičky vanilkového pudingu
  • 1 lžička vanilkový cukr

Jahody, vodu a cukry přiveďte k varu. Vanilkový puding rozmíchejte ve 2 lžících vody přidejte k jahodám. Štouchadlem na brambory rozmačkejte větší kusy ovoce. Vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. U mraženého ovoce to můžet trvat déle.

  Povidlová

  • 150g povidel
  • 30g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka mleté skořice

Povidla utřete spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Přidejte i špetku skořice, povidla krásně okoření.

 

 Džemová

Ovocný džem nebo marmeláda

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanivost: 3-4 dny