Levná a rychlá večeře, to jsou francouzské brambory. Představovat je asi nemusím, protože je asi všichni známe ze školní jídelny nebo od rodičů. Každý je ale dělá trochu jinak. U nás doma děláme hned několik verzí, tohle je základní, pak máme ještě sýrové, smetanové a pikantní. Co ale v mém případě nesmí talíři francouzských brambor chybět je kyselá okurka, tedy spíš několik kyselých okurek 🙂

Suroviny

  • 1kg brambor 
  • 300g párky nebo špekáčky
  • 4 vejce
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • Špetka mletého kmínu
  • Jarní cibulka na ozdobu

Příprava

  1. Brambory nakrájejte na kostky nebo na plátky. Já mám raději kostky protože se mezi ně vejce lépe rozlijte.
  2. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky. Párky nakrájejte na kolečka nebo na kostičky (špekáčky spíš na kostičky).
  3. Brambory, cibuli a uzeninu smíchejte a nasypte do velkého nízkého pekáče. Můžete ho vymazat olejem nebo použít pečící papír (jen po upečení upečení nezapomeňte papír z brambor sundat).
  4. Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte mléko, sůl, pepř a kmín. Metličkou vyšlehejte.
  5. Vaječnou směsí polijte brambory v pekáčku. Díky mléku by se měla lépe rozlévat. Většinou to dělám lžící aby mi směs vyšla na celé brambory.
  6. Brambory pečte na 200 stupňů 30-45 minut dozlatova. Ke konci můžete na chvilku zapnout větráček, horní ohřev nebo zvýšit teplotu a nechat 5 minut. Brambory tak budou na povrchu křupavé.
  7. Podávejte s kyselou okurkou, sypané jarní cibulkou nebo postrouhané sýrem.