Ghí je indické přepuštěné máslo. V posledních letech se jeho použití v kuchyni velice rozšířilo. Ani se tomu nedivím, je chutnější než klasické máslo a má příjemnou oříškovou chuť. Uplatnění najde nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Navíc má prokázané pozitivní účinky na naše zdraví.

  Uplatní se všude tam kde používáte klasické máslo, ale i tam kde byste to nečekali!

Výroba ghí v troubě je brnkačka. Žádné míchání! Jen dáte máslo do trouby a pak už jen přecedíte.

 

A proč si vlastě vyrobit ghí?

  1. Má vysoký bod zápalnosti – až do 240 stupňů se nepřepálí a je tak ideální pro tepelnou úpravu jako je smažení, pečení ale i vaření
  2. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů (např. Vitamin A, D, E a K, sodík, vápník, hořčík a železo)
  3. Je vhodný pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu. Nemusíte se tedy vzdát své oblíbené máslové chuti
  4. Také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo
  5. Má hydratační a zvláčňující účinky, můžete ho tak použít na své popraskané rty, suchou pokožku, ale i na kruhy pod očima
  6. Obsahuje Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny
  7. A jako bonus ještě ušetříte, protože v obchodě za ghí zaplatíte o dost více

Suroviny

  • 500g másla ( 2 kostky másla)

pozn.Na výrobu ghí je třeba pravé máslo. Tedy máslo s obsahem tuku vyšším než 80 %. A ne levné náhražky.

Příprava

Příprava:

Troubu nastavte na 120 stupňů (není třeba jí předehřívat). Máslo nakrájejte na kostky a dejte do pekáče nebo silikonové formy. Nemíchejte, jen nechte troubu ať udělá vše za vás. Asi tak za 60-90 minut by máslo mělo být hotové. Raději ale máslo kontrolujte i o něco dříve. Nesmí vonět spáleninou. Na fotce se můžete podívat jak by mělo ghí přibližně vypadat, ale po 60 minutách už by mělo být vše oddělené tak jak má.

Hotové máslo se nám rozdělí na 3 složky: ghí, mléčnou pěnu a mléčnou sušinu. My potřebujeme pouze ghí a vše ostatní musí pryč. Pekáč/formu nechte stát na lince 20-30 minut, aby mléčné složky ztuhly. Připravte si jemné sítko nebo plátýnko. Naběračkou nalijte máslo do síta a nechte okapat. Potřebujeme se zbavit všech bílých částí a získat do skleničky jen zlaté ghí. Po přecezení vyčistěte cedník a pro jistotu ještě jednou přeceďte.Nalijte do lahvičky a dejte vychladit do lednice. Ghí krásně ztuhne a je připraveno k použití.

 

Skladování: Ghí může být skladování při pokojové teplotě nebo v lednici. Ale pro zachování delší trvanlivosti doporučuji lednici.

Trvanlivost: Uzavřené ghí skladované v lednici má trvanlivost několik měsíců. Otevřené a používané tak měsíc.