Kdo má chuť na hrnek lahodné horké čokolády? Místo cukru použijeme na oslazení domácí karamel a právě díky němu bude mít čokoláda jemnou karamelovou chuť, která jí dělá jedinečnou. Pro mě jedna z nejchutnějších horkých čokolád, jaké jsem ochutnala (a že jich bylo😊).

SurovinY

  • 400ml plnotučného mléka
  • 50ml smetany ke šlehání*
  • 100g mléčné čokolády
  • 50g cukru (třtinového nebo bílého)
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu/vanilkového nebo čokoládového pudingu 

 

  • Na ozdobu: šlehačka

 

Příprava

Cukr nasypte do malé nepřilnavé pánve se světlým dne (jinak neuvidíte barvu karamelu). Pokud máte hrnec s nepřilnavým dnem můžete ho samozřejmě také použít. Z cukru budeme dělat karamel a proto jsou tyto materiály jistota.

Cukr rozsypte rovnoměrně po celém dnu pánve zahřáté na střední teplotu (při vysoké by se rychle připaloval). Počkejte až se cukr začne rozpouštět a podle potřeby občas promíchejte, aby se rozpustil opravdu všechen. Pokračujte v občasném míchání, dokud nezmění barvu na světle až středně hnědou (můj karamel měl stejnou barvu jako med).

Když je karamel hotový je čas přidat mléko. Opatrně je nalijte na cukr, možná to bude trochu prskat a promíchejte. Vařte dokud se karamel kompletně nerozpustí v mléce. Pokud z karamelu zůstaly hrudky počkejte až se rozpustí (kdyby mléko hodně ubylo dolijte ho do původního množství).  U mě to trvalo necelou minutu.

Smetanu ke šlehání smíchejte s kakaem a kukuřičným škrobem nebo pudingovým práškem, poté za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Čokoláda začne okamžitě houstnout. 

Teď už jen zbývá přidat čokoládu. Nalámejte jí na kostky nebo nakrájejte, aby se lépe rozpustila. Teplotu ztlumte na nejnižší. Pokračujte ve vaření do úplného rozpuštění čokolády. Poznáte to tak, že už v nápoji nevidíte malé kousky čokolády a nápoj je ještě hustější. Celou dobu nápoj míchejte, jinak by se mohl připálit.

Čokoládu rozlijte do hrnečků a podávejte. Na ozdobu můžete přidat kopeček (nebo kopec) šlehačky😊