Udělejte si doma netradiční nápoj s vůní orientu. Vyrábí se z mandlí, kardamomu, ghí, kurkumy a samozřejmě nemůže chybět i šafrán. Rozmixováním a uvařením mandlí celý nápoj zahustíte a šafránem a kurkumou dodáte mléko nádhernou zlatou barvu. V dlouhých zimních večerech nebo v sychravém podzimním počasí bude horké mandlové mléko ideální doplňkem na zahřátí a zlepšení nálady.

Suroviny

  • 250ml mléka
  • 15 mandlí
  • 6 nitek šafránu
  • 2 ks celého kardamomu
  • 1 lžička ghí
  • Špetka kurkumy
  • Cukr dle chuti (já dávám 2 lžičky třtinového)

Příprava

 

Mandle zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut stát. Poté namočte do studené vody a mandle oloupejte. Tento krok přeskočte pokud používáte mandle oloupané.

Polovinu mléka nalijte do mixéru spolu s mandlemi a rozmixujte.

Rozmixovanou směs nalijte do hrnce (ideálně s nepřilnavým dnem), přidejte zbytek mléka, šafrán a rozdrobený kardamom (zelený obal kardamomu vyhoďte až po uvaření)

Vařte 10-15 minut až mléko lehce zhoustne. Často míchejte aby se mléko nepřipálilo. Pokud děláte větší dávku vařte 15-20 minut.

Mléko chutná nejlépe  horké

Pozn. Pro menší děti mléko přeceďte (kvůli případným kouskům mandlí)