Domácí bagety si můžete snadno a levně vyrobit. Abyste po každé měli těsto připravené a nemuseli každou suroviny zvlášť vážit můžete si do zásoby vyrobit instantní těsto na bagety. Když bude chtít bagety upéct stačí přidat teplou vodu a nechat těsto vykynout. Pak už jen stačí bagety upéct dozlatova a máte hotovo. Každý den tak můžete mít čerstvé křupavé pečivo aniž byste museli jít do obchodu. Podle potřeby z těsta můžete vytvarovat bagetu velkou přes celý plech nebo více menších.

Suroviny

Na 4 malé bagety /2 střední nebo 1 velkou bagetu budete potřebovat:

  • 230 gramů hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžičky soli

Příprava

Všechny přísady smíchejte a uložte do uzavíratelné nádoby.

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: dle datumu spotřeby použité mouky

 

Použití:

  • Instantní těsto na bagety a housky
  • 160ml teplé vody (3/4 hrnku)

Pomůcky: plech, pečící papír, mísa, nůž, utěrka

  1. Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (tak abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným mixem na bagety Dobře promíchejte.
  2. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
  3. Těsto rozdělte na dílky, vytvořte housky nebo bagety.
  4. Vytvarované pečivo dejte na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte utěrkou. Na bagetě můžete udělat šikmé zářezy s rozestupem asi 2 centimetry (není nutné)
  5. Nechte 60 minut kynout.
  6. Po uplynutí doby vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova). Záleží na velikosti pečiva, ale u klasických housek nebo baget jsem se do tohotu času vždycky vešla.

 

TIP: Pro lesklou hnědou barvu potřete pečivo rozšlehaným vejcem.

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 2 dny