Instantní knedlíky v prášku v obchodě nekupuji. Je to totiž jen obyčejná směs mouky, soli a sušeného droždí. Místo toho jsem si ze svého receptu na kynutý knedlík udělala vlastní instantní směs. Dvě šišky knedlíku v prášku stojí okolo 5 korun a to je důvod proč je lepší si ho vyrobit doma. Instantní směsi navíc obsahují různé látky na prodloužení trvanlivosti výrobku nebo zvětšení objemu mouky a těm se chci také vyhnout. Úžasné je , že při vhození do vody knedlík zdvojnásobí svůj objem. Pokud se vám tedy zdá, že je po vykynutí moc malý nebojte se, on se při vaření nafoukne.

Suroviny

Na 2 šišky knedlíku:

  • 300g hrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžičky cukru
  • 1 lžičky soli

 

Příprava

Všechny suroviny na instantní knedlík smíchejte a uložte do zavíracího obalu (sáček/sklenice)

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: několik měsíců (podle trvanlivost mouky)

Použití

  • 1 směs na instantní kynutý knedlík
  • 150ml vlažného mléka
  • 1 vejce

 

  • Vlažné mléko nalijte do instantní směsi na přípravu knedlík. Mléko má být teplé, ale ne vařící aby nezničilo kvasnice. Přidejte také vejce. Těsto dobře promíchejte.
  • Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Z těsta uválejte 2 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Je-li těsto drobivější přidejte lžíci nebo dvě mléka.
  • Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vložte. Počítejte s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Pokud děláte více než dva dělejte je postupně.
  • Vařte 15-25 minut podle velikosti knedlíků. Pokud si nejste jisti rozřízněte u konce jeden knedlík a podívejte se jestli uvnitř není syrový. Případně ho jen vrátíte zpátky do vody.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny