Květák se dá použít do spousty receptů a tak je dobré mít ho vždycky po ruce. Ráda vařím polévky, ale někdy je lednice tak vyjedená, že v ní nenajdu ani kousek zeleniny která by se do polévky dala použít. Proto jsem pak vděčná za mraženou zeleninu, kterou si v létě připravím. Díky krátkému povaření a následnému zchlazení si květák zachová svůj tvar i chuť. Použít ho můžete do všech receptů jak jste zvyklí, tedy do polévek, na pečení, vaření nebo smažení

Suroviny

  • Květák

Pomůcky:

  • Hrnec
  • Mísa
  • Studená voda
  • Led

Příprava

  1. Květák dobře omyjte. Otrhejte listy a odřežte tvrdé bílé části.
  2. Nyní ještě natrhejte květák na menší růžičky (velikost záleží jen na vás)
  3. V hrnci přiveďte vodu k varu a květák v ní 3 minuty povařte.
  4. Přeceďte a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a ledem. Většinou mám připravený tak litr vody s 10-15 kostkami ledu, to úplně stačí.
  5. Květák nechte v ledové vodě po dobu 3 minuty.
  6. Krátkým povařením a následným vychlazením si zelenina při mražení zachová barvu i chuť. Je tedy velice důležité tento krok nepřeskakovat.
  7. Po 3 minutách slijte všechnu vodu a rozložte květák na prkénko/tác.
  8. Stačí když ho necháte krátce proschnout aby nebyl samá voda.
  9. Poté ho můžete plnit do sáčků a dát do mrazáku.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 12 měsíců