K narozeninám jsem dostala vysněnou sušičku na ovoce. První co jsem si chtěla už dlouho vyrobit byly domácí rozinky. Je to jen usušené hroznové víno, tak proč ji je nevyrobit. Výsledkem jsou výborné rozinky, přijde mi že jsou šťavňatější než ty kupované. Nevím jestli je to tím, že oproti těm kupovaným jsou podstatně čerstvější, ale mají výraznější chuť a takovou lepší chuť.

Většina sušeného ovoce včetně rozinek je sířené a tak je třeba rozinky dobře před jídlem umýt. U domácích rozinek tohle řešit nemusíte  a můžete si dát rozinky rovnou do pusy. Když zvolíte zeleného hroznové víno získáte zlaté rozinky a když tmavé hrozny tak budou rozinky hnědé. Nejlepší je vychytat si v obchodě slevu na hroznové víno kdy se dostanete až na polovinu původní ceny.

Suroviny

  • bezpeckové hroznové víno (zelené nebo červené)

Příprava

  1. Nejdříve si přiveďte vodu k varu. Hroznové víno do ní ponořte na 60 sekund. Poté ihned přesypte do studené vody plné ledu, aby se zastavilo vaření. Tímto krokem značně zkrátíte dobu sušení.
  2. Hroznové víno dejte vcelku do sušičky. Rozložte ho tak, aby mezi jednotlivými kuličkami bylo alespoň trochu místa kvůli proudění vzduchu.
  3. Sušičku nastavte na 75 stupňů na 12 hodin. Po 12 hodinách zkontrolujte a co je usušené vyndejte. Menší plody už by měly být hotové, větší sušte dalších cca 6 hodin. Každá sušička je jiná, výsledný čas si můžete zapsat pro příště abyste u toho nemusely tolik stát.. Pokud nemáte nastavitelnou teplotu začněte po 12 hodinách rozinky hlídat (stačí po 3 hodinách),
  4. Když jsou rozinky usušené nechte je ještě 4-6 hodin v sušičce dojít (vraťte tam i ty malé co jste vyndaly dříve). Bude tak mít jistotu, že jsou opravdu sušené a neplesnivý.
  5. Vychladlé a usušené rozinky uložte do uzavřeného obalu.

 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok