Když zvolíte bílé hroznové víno získáte rozinky zlaté a když tmavé hrozny tak budou rozinky hnědé. Mě chutnají více rozinky z bílého vína.
Tip, jak vyrobit rozinky za nižší cenu
Nejlepší je vychytat si v obchodě slevu na hroznové víno, kdy se dostanete až na polovinu původní ceny. Nakupte si několik kilo hroznového vína a ve více várkách dejte dělat rozinky. Zbytek hroznového vína mezitím skladujte v lednici, ať se nezkazí.
SUROVINY
- bezpeckové hroznové víno (bílé nebo červené)
Postup:
- Jako první je třeba narušit pevnou slupku rozinek a tím podstatně zkrátit dobu jejich sušení. Připravte si velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Hroznové víno do ní ponořte na 60 sekund. Přesně po minutě začněte hroznové víno vyndávat a rovnou ho přesypte do studené vody s ledem, aby se zastavilo vaření. K vyndání vína používám kovové síto anebo děravou lžíci.
- Na ledovou lázeň pro víno připravte velkou mísu nebo hrnec té nejstudenější vody, která vám teče. Do vody dejte i kostky ledu. Na litr tak 10 kostek ledu. Tímto krokem zastavíte vaření vína.
- Takto připravené kuličky vína dejte do sušičky. Rozdělte je do jednotlivých pater. Klidně se mohou i dotýkat. Víno dost zmenší svůj objem, tak sušičku pořádně naplňte, ať na konci nemáte jen pár kuliček. Víno se vždy suší po celých kuličkách, nijak je nerozkrajujte.
- Sušičku nastavte na 70 stupňů na 12 hodin. Po 12 hodinách zkontrolujte a co je usušené vyndejte. Menší plody už by měly být hotové, větší sušte dalších cca 6 hodin. Každá sušička je jiná, výsledný čas si můžete zapsat pro příště abyste u toho nemusely tolik stát.
- Vychladlé a usušené rozinky uložte do uzavřeného obalu.
Pro zachování maximálního množství prospěšných látek můžete zvolit i nižší teplotu, třeba 60 stupňů. Jednou jsem zkoušela 50 stupňů, aby byly v raw kvalitě a ani po 2 dnech nebyly suché. Tak nevím, jestli mám špatnou sušičku anebo to trvá třeba 3 dny? To se podle mě už moc nevyplatí, když si spočtete, kolik dáte za elektriku. Bála jsem se, že na 70 stupňů budou moc suché, ale nejsou. Jen si rozinky musíte dobře pohlídat, aby nebyly přesušené.
Použití: Do koláčů, náplní a dalších sladkých nebo slaných receptů.
Před přidáním rozinky zalijte horkou vodou a nechte je 15-30 minut oživit, budou pak ještě šťavnatější.
Skladování: při pokojové teplotě. Větší množství rozinek můžete uložit i do mrazáku, ochráníte je tak před potravinovými moly.
Trvanlivost: 1 rok