Tyto jogurtové chipsy chutnají jako něco mezi nachos a klasickými chipsy. Díky různým posypům můžete získat nekonečně mnoho příchutí a kombinací. Mým favoritem jsou sýrové, kmínové a sezamové. Použít ale můžete i různé sušené bylinky nebo směsi koření jako například směs na tacos chutná skvěle. Mám v plánu vyzkoušet i sladkou variantu třeba se skořicovým cukrem. Tak uvidíme jak to dopadne.
Suroviny
- 200g kukuřičné mouky – hladké
- 150g bílého jogurtu
- 100g změklé hery nebo másla
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce- na potření
- Na posyp: sýr, kmín, sezam, len, chia, chilli….
Příprava
- Kukuřičnou mouku smíchejte s jogurtem a změklým máslem nebo herou
- Ručně nebo v robotu vypracujte těsto.. Nechte 30 minut odpočinout při pokojové teplotě
- Vezměte nízký plech a vyložte ho pečícím papírem. Na pečící papír položte těsto a lehce ho posypte kukuřičnou moukou
- Těsto zakryjte dalším pečícím papírem velikosti plechu a válečkem rozválejte do stran. Lze to dělat i mimo plech a papír s vyváleným těstem na něj pak jen přenést. Těsto je dost lepivé a potřebujeme ho vyválet dost na tenko. Díky papíru na těstě zabráníte trhání těsta a bude se vám s ním lépe pracovat. Těsto mi vystačilo na 2 plechy, ale samozřejmě záleží na velikosti vašeho plechu. doporučuji na plech položit půlku těsta a vyválet velice tenké těsto. když se nedostanete až ke stranám vůbec to nevadí. okraje můžete zarovnat přehnutím pečícího papíru přes okraj a uhlazením rukou nebo válečkem.
- Troubu předehřejte na 175 stupňů. Vyválené těsto potřete rozšlehaným vejcem (nemusíte spotřebovat všechno) a posypte vámi vybraným posypem. Můžete použít jeden druh nebo hned několik
- Těsto pomocí radýlka na pizzu nebo nože opatrně nařežte na tvary např trojúhelníčky, čtverce, tyčinky… Krájejte pomalu, abyste neroztrhly těsto. Nůž spíš jen pokládejte a neposouvejte, zabráníte tak trhání těsta. Těsto můžete nakrájet i před potřením vejcem a posypáním, mělo by to být jedno.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Po vytáhnutí chipsy ještě ztvrdnout. Hotové chipsy jsou zlatavé a křupavé a ne tmavě hnědé. Když začnou okraje získávat tmavě hnědou barvu vytáhněte je dříve
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny