Tyto jogurtové chipsy chutnají jako něco mezi nachos a klasickými chipsy. Díky různým posypům můžete získat nekonečně mnoho příchutí a kombinací. Mým favoritem jsou sýrové, kmínové sezamové. Použít ale můžete i různé sušené bylinky nebo směsi koření jako například směs na tacos chutná skvěle. Mám v plánu vyzkoušet i sladkou variantu třeba se skořicovým cukrem. Tak uvidíme jak to dopadne.

Suroviny

  • 200g kukuřičné mouky hladké
  • 150g bílého jogurtu
  • 100g změklé hery nebo másla
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vejce- na potřeníNa posyp: sýr, kmín, sezam, len, chia, chilli….

Příprava

  1. Kukuřičnou mouku smíchejte s jogurtem a změklým máslem nebo herou
  2. Vypracujte ručně nebo v robotu těsto
  3. Nechte 30 minut odpočinout při pokojové teplotě
  4. Vezměte nízký plech a vyložte ho pečícím papírem
  5. Na pečící papír položte těsto a lehce ho posypte kukuřičnou moukou
  6. Těsto zakryjte dalším pečícím papírem velikosti plechu a válečkem rozválejte do stran. Lze to dělat i mimo plech a papír s vyváleným těstem na něj pak jen přenést. Těsto je dost lepivé a potřebujeme ho vyválet dost na tenko. Díky papíru na těstě zabráníte trhání těsta a bude se vám s ním lépe pracovat. Těsto mi vystačilo na 2 plechy, ale samozřejmě záleží na velikosti vašeho plechu. doporučuji na plech položit půlku těsta a vyválet velice tenké těsto. když se nedostanete až ke stranám vůbec to nevadí. okraje můžete zarovnat přehnutím pečícího papíru přes okraj a uhlazením rukou nebo válečkem.
  7. Troubu předehřejte na 175 stupňů
  8. Vyválené těsto potřete rozšlehaným vejcem (nemusíte spotřebovat všechno) a posypte vámi vybraným posypem. Můžete použít jeden druh nebo hned několik
  9. Těsto pomocí radýlka na pizzu nebo nože opatrně nařežte na tvary např trojúhelníčky, čtverce, tyčinky… Krájejte pomalu, abyste neroztrhly těsto. Nůž spíš jen pokládejte a neposouvejte, zabráníte tak trhání těsta
  10. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Po vytáhnutí chipsy ještě ztvrdnout. Hotové chipsy jsou zlatavé a křupavé a ne tmavě hnědé. Když začnou okraje získávat tmavě hnědou barvu vytáhněte je dříve

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny